Corona-app
We zitten weer middenin de coronaperikelen. Er is gedoe over de corona-app en jonge mensen die hun contacten niet willen doorgeven aan de GGD voor het contactonderzoek – volgens hen is dat gelijk aan vrienden verlinken. De GGD kampt met capaciteitsproblemen en de patiënt moet soms zelf z’n contacten informeren over de besmetting en verleiden tot quarantaine. Ik ben er echter van overtuigd dat we met een stukje oplossingsgericht werken deze problemen kunnen tackelen.
Te beginnen met het contactonderzoek. In alle leeftijdsgroepen stijgt het aantal meldingen de afgelopen weken. Het hoogste aantal per 100.000 inwoners zit in de categorie van 20 tot 29 jaar. Volgens mij heeft nou juist deze groep de meeste ervaring met ‘contactonderzoek’. Dus GGD: laat deze mensen zelf hun vrienden informeren over de besmetting. In de betreffende leeftijdsgroep scoort immers chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland, ook flink. Voorbereiden op contactonderzoek kan met de Netflixserie Lovesick: Dylan brengt al z’n exen op de hoogte van zijn chlamydia. Dat duurt wel 3 seizoenen en 22 afleveringen, dat moet sneller kunnen…
Dan de CoronaMelder-app die sinds deze week beschikbaar is. Iedereen vindt er wel iets van. Om de app een succes te laten zijn, moeten veel mensen ’m gaan downloaden. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de privacy nog onvoldoende gewaarborgd. Ik vraag me trouwens af of TikTok en andere socials zo voorbeeldig zijn als het gaat om privacy. Maar dat terzijde.
Als de veiligheid van CoronaMelder op orde is, moeten we het vooral leuk gaan maken. Waarom zouden jongeren die app gaan downloaden? Als er leuke extra’s zijn. Waarom niet de corona-app combineren met Happn? Dan krijg je Coronhappn. In wezen doen de (afzonderlijke) apps namelijk hetzelfde. Je krijgt een melding als er een andere app-gebruiker in de buurt is. Bij de corona-app iemand met corona, bij Happn iemand die ook ‘op zoek is’. Een beetje Tinderella ziet de voordelen in van de Coronhappn. Bij een match ga je 10 dagen samen in quarantaine. En daarna weer op naar de volgende match. Dat past vast ook in het seksbuddy-beleid.
Want laten we vooral proberen, daar waar het kan, de coronaperikelen positief te tweaken. Feestje thuis, maximaal 6 mensen… dan houd je toch meerdere feestjes? Heerlijk: een week lang jarig! En college krijgen in concertgebouw De Vereeniging? Hoe cool is dat. Mondelinge tentamens maken via Zoom? Je hoeft alleen je bovenlichaam aan te kleden! Oh ja… en dit vraag ik voor een collega: als je je alleen van boven aankleedt, blijf dan wel zitten. Ook als er om je collegekaart wordt gevraagd die niet binnen handbereik ligt…
Lees alle columns van Lucienne van der Geld