column

Crepeerindex

01 dec 2016

Je moet het maar durven, een lijstje in de Keuzegids met opleidingen wier alumni niet altijd direct bij de grootverdieners zitten, ‘crepeerindex’  noemen. Vijftien procent kans dat je na afronding van je Kunst- en Cultuurstudie of opleiding in de culturele antropologie hooguit 900 euro in de maand verdient. Los van het feit dat me dat redelijk stug lijkt omdat dat ver onder het minimumloonniveau zit – sterker nog, zelfs de bijstandsnorm ligt hoger – kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat studenten die aan zo’n opleiding beginnen dat ook wel weten. Bij mijn weten is een zeer beperkt percentage van de mondiale miljonairs zijn of haar succes begonnen met een studie culturele antropologie. Dat ga je dus blijkbaar vanuit andere motieven studeren dan om er veel geld mee binnen te harken. Dat gaat om kennis, om betrokkenheid, om liefde voor de inhoud van het vak. En als troost groeit het inkomen na dat eerste slecht betaalde baantje keurig door naar een gemiddeld academisch niveau.

Creperen betekent volgens Van Dale ‘doodgaan, ellendig omkomen’. En natuurlijk is het lullig als je niet direct de pot met goud bij je bul krijgt uitgereikt, maar om dat nu creperen te noemen… Dan kan ik wel een andere crepeerindex verzinnen: Syrië, Gambia, Eritrea, Congo, Burundi, Malawi… Dáár wordt gecrepeerd, dáár wordt ellendig doodgegaan. En ik moet zeggen dat ik daar toch iets meer bij voel dan bij cultureel antropologen met een achterblijvend inkomen – al is het maar omdat het toch een vrije keuze is om culturele antropologie te gaan studeren, terwijl je het niet echt zelf in de hand hebt om buiten Malawi geboren te worden.

Als klap op de vuurpijl bleek het ook nog eens niet te kloppen. Beginnersfoutje van de VSNU. De cijfers waren berekend op basis van een enquête, waarbij voor iedereen die niet gereageerd had een nul was ingevuld – en meegerekend voor het gemiddelde. Op de crepeerindex van de VSNU blijkt het tamelijk luxueus vertoeven, in tegenstelling tot op die andere crepeerindex. Op die index komen mensen wel ellendig om. Misschien daar maar weer eens wat meer aandacht aan besteden?

Lees alle columns van PH neutraal

2 reacties

  1. Jan schreef op 12 december 2016 om 08:47

    Helaas ken ik genoeg mensen die na hun afstuderen onder het mom van een jongerenbeurs of werervaringsplek voor veel minder dan het minimumloon aan het werk zijn (zelfs werken voor boekenbonnen komt voor). Bovendien is het minimumloon van 1551 voor 40 uur. Het is tegenwoordig een luxe om dit aantal uren te werken. Veel mensen hebben zogenaamde mini-jobs en kunnen weliswaar daarnaast bijstand aanvragen, maar bij het uwv heerst een dermate vernederend en bureaucratisch afschrikbeleid dat velen het er maar bij laten zitten. De term crepeerindex lijkt me wat overdreven, maar wat meer aandacht voor de slechte omstandigheden waarin jongeren (en sommige ouderen) in deze tijd werken kan geen kwaad.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!