Datawarehouse
Onze universiteit wil het aantal EC (studiepunten) dat eerstejaars minimaal moeten behalen om in aanmerking te komen voor een positief studieadvies (de BSA-norm) verhogen naar 42 of 45. Mij lijkt dit een verstandig besluit. Universiteiten krijgen een vergoeding van de overheid op basis van het aantal inschrijvingen binnen de nominale studieduur. Dit betekent dat als een student studievertraging oploopt, dit voor rekening komt van de universiteit. Een student die in het eerste jaar 45 EC behaalt zit op een schema waarbij de totale duur van de bacheloropleiding vier jaar zal bedragen. Hiervan krijgt de universiteit één jaar niet vergoed. Het is daarom niet onredelijk dat onze universiteit studenten wegstuurt van wie verwacht mag worden dat ze aanzienlijk langer over hun studie zullen doen dan de nominale studieduur.
Nu zijn er natuurlijk studenten die in het eerste jaar nog moeten wennen aan de studie en slechts weinig EC halen, maar daarna vol gas geven en keurig op tijd afstuderen. Omgekeerd zijn er ook studenten die, uit angst voor een negatief BSA, in het eerste jaar hard werken en de BSA-norm halen, om daarna helemaal los te gaan in het studentenleven en een immense studievertraging op te lopen. Om een goed besluit te kunnen nemen over de verhoging van de BSA-norm moet je daarom inzicht hebben in de waarschijnlijkheid van de diverse scenario’s. Wat is de voorspellende waarde van het aantal EC’s in het eerste jaar voor de studieduur van een student? Hoe groot is de kans dat een student die in het eerste jaar 39EC behaalt binnen drie jaar afstudeert?
Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden maakt de universiteit gebruik van het zogenaamde datawarehouse (DWH), een pakhuis waarin alle belangrijke informatie over onze studenten wordt opgeslagen. Een belangrijke eigenschap van DWH is dat er veel informatie in gaat maar dat er vrijwel nooit iets uit komt. Astronoom Heino Falcke speurt momenteel naar het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, maar kan zijn aandacht wellicht beter richten op DWH, het zwarte gat in het hart van de Radboud Universiteit.
Van het cohort 2012 van de bètafaculteit hebben 350 studenten aan het einde van hun eerste jaar een positief studieadvies ontvangen op basis van een BSA-norm van 39 EC. Wij willen graag weten hoeveel EC ieder van deze studenten vervolgens heeft gehaald. Vreemd genoeg hebben faculteiten en opleidingen geen directe toegang tot de informatie in DWH over de studievoortgang van hun eigen studenten. In het DWH-bestand dat we uiteindelijk kregen van centraal stonden slechts 230 van de 350 studenten. Van 34 van deze studenten waren de gegevens aantoonbaar onjuist. Uit eigen analyse van de resterende groep blijkt dat studenten die na afloop van het eerste jaar 39-47 EC hebben, na drie jaar gemiddeld slechts 55% van de ECs uit het studieprogramma hebben gehaald, wat schokkend laag is.
Voor bèta’s die dagelijks met grote databestanden werken is het onbegrijpelijk dat DWH er niet in slaagt om simpele vragen over de studievoortgang van studenten te beantwoorden. Afgelopen maand is hoogleraar Sijbrand de Jong verkozen tot voorzitter van de CERN-raad, het grootste onderzoeksinstituut ter wereld voor deeltjesfysica. De ATLAS detector bij het CERN genereert een petabyte per seconde. De informatie over de studievoortgang van alle studenten van de Radboud Universiteit is minder dan een gigabyte per jaar. De ATLAS detector verwerkt daarmee per seconde meer dan een miljoen keer zoveel informatie als het DWH in een jaar. En toch slaagt DWH er in om de boel te verprutsen.
Het college van bestuur realiseert zich dat het DWH niet functioneert en heeft nu een task force in het leven geroepen om dit probleem op te lossen. Er moet een nieuw managementinformatiesysteem komen dat niet alleen betrouwbare informatie geeft over onderwijs maar ook over onderzoek en bedrijfsvoering. Volgens mij worden de problemen hier alleen maar groter door. Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat alle informatie over studievoortgang goed wordt opgeslagen en dat de opleidingen hier bij kunnen. Dit zou toch eenvoudig moeten zijn!
Lees alle columns van Frits Vaandrager
Kenneth schreef op 8 oktober 2015 om 20:44
Waarom verbaast mij dit niet?