De bevrijding van Limburg biedt mooie kansen
Voor wie diep teleurgesteld is in de recente politieke koerswijzigingen, heeft columnist Willem Halffman een compromisvoorstel. 'In plaats van Nederland, halen we Limburg uit de Europese Unie.'
De mensen die op een Nexit hadden gestemd, zijn vast diep teleurgesteld in de recente politieke koerswijzigingen. Omdat democratie ook gaat over het accommoderen van minderheidsstandpunten, heb ik een compromisvoorstel: in plaats van Nederland, halen we Limburg uit de Europese Unie. De Lexit. Een onafhankelijk, vrij Limburg kan een thuisland worden voor iedereen die het rechtse Nederland nog steeds te veel een welvaartstaat vindt en het liefst de grenzen sluit.
Want geef toe, die eenheid met de Hollanders was toch al nooit van harte. In 1830, bij wat wij de Belgische Revolutie noemen en jullie de Belgische Opstand, koos Limburg de kant van België. Alleen flinke garnizoenen in Maastricht en Mook wisten daar de Staatse orde te bewaren. Toen Nederland in 1839 het verlies van de Belgische kolonie eindelijk accepteerde, wou Limburg nog liever bij Duitsland dan bij de Hollanders. Pas in 1867 kwam Limburg officieel en met frisse tegenzin helemaal bij Nederland.
De bevrijding van Limburg biedt mooie kansen. Limburg kan zich los van Europese restricties ontwikkelen, bijvoorbeeld als belastingparadijs, of vestigingsplaats voor zeer ongezonde industrie, want ook daarvoor ligt al een goede basis. Met gesloten grenzen kan het verloren gegane, romantische beroep van smokkelaar herleven. Die kunnen dan zonder veel betuttelende snelheidsbeperkingen in een oogwenk van de Belgische naar de Duitse grens scheuren. Met een eigen Limburgse munt kunnen grenswisselkantoren weer werk opleveren en desgewenst kunnen zelfs de mijnen weer open. Ook een historische missie ligt al voor de hand: het op termijn annexeren van Belgisch Limburg.
‘Ook voor onze universiteit biedt een onafhankelijk Limburg aanzienlijke voordelen’
Omdat wij veel studenten aantrekken uit de regio, heeft bovendien een onafhankelijk Limburg voor onze universiteit aanzienlijke voordelen. Een EU-buitengrens bij Mook impliceert dat we niet langer gebonden zijn aan de Europese gelijkstelling en dat we deze studenten dus veel meer collegegeld kunnen aanrekenen. Omgekeerd kunnen we dan Limburgs personeel het zeer lage belastingtarief aanbieden waarmee we in Nederland kenniswerkers aan andere landen proberen te ontfutselen.
Er komen daarna natuurlijk vluchtelingenstromen op gang, van dissidenten of carnavalhaters. Deze asielzoekers moeten echter worden opgevangen in de regio: Belgisch Limburg, of eventueel een opvangcentrum te Aken, want voor je het weet gaan deze buitenlanders er met de Nederlandse meisjes vandoor.
Alleen een eenvormige landstaal wordt nog een dingetje.
Lees alle columns van Willem Halffman
Sjoerd schreef op 11 juli 2024 om 07:16
Uiteraard satirisch bedoeld, maar deze Limburger is hartstikke voor dit plan!
Christian Kicken schreef op 18 juli 2024 om 15:32
Wat een fantastisch voorstel, waarde collega! Als geboren en getogen Limburger kan ik zo’n vertrek uit Nederland alleen maar toejuichen. Wij gaan daar gewoon op z’n Luxemburgs verder. Die rechtsconservatieven keren na een jaar beslist weer gedesillusioneerd terug naar eigen land, à la ‘Ik vertrek’: ze willen geen Limburgs leren, ze vinden de lokale bewoners veel te sociaal en gastvrij, en ze zien die Lexit meer gebeuren… Blijkt dat die Limburgers in feite meer belang hechten aan moeiteloos boodschappen doen en werken over de grens dan aan stevige grenscontroles! We gaan zien of het ervan komt. Het is een kwestie van geduld, toch?