column

Dijkgraaf

25 nov 2022

Hoe losgezongen van de werkelijkheid kun je zijn als minister van Onderwijs en Wetenschappen? Met je salaris van een dikke 180.000 euro (wél inclusief vakantiegeld en dertiende maand, een kleine tegenvaller) verbaal van leer trekken tegen studenten die onder het vermaledijde ‘sociale’ leenstelsel vielen en zich – volstrekt terecht – de pechgeneratie noemen. Als hoogopgeleid mens mag je niet zeuren, was zijn stelling, want er zijn niet alleen generaties die het veel slechter hebben, ook mensen met een lagere opleiding zijn minder goed af dan jij. Veertigers en vijftigers krijgen te maken met een pensioenverandering, da’s ook niet fijn. Niet zo negatief doen, is de boodschap van Robbert Dijkgraaf (lid van ‘onderwijspartij’ D66), want de banen liggen voor het oprapen en het ontbreken van een basisbeurs betekent dat je maar 15.000 euro meer schuld hebt dan je anders gehad zou hebben.

Volstrekte onzin, natuurlijk. In het vorige stelsel moest je wel enorm je best doen om hoge schulden te krijgen, want je kon alleen maar veel lenen als je ouders echt niet konden bijdragen – en dan was er ook nog eens een topbeurs als je echt in de problemen zat. En los daarvan, een éxtra schuld van 15.000 euro zou ik toch wel als pech kwalificeren, omdat je er bijzonder weinig aan hebt kunnen doen dat je precies in die generatie bent geboren. Geef de gemiddelde Nederlander – aan wie volgens de minister niet valt uit te leggen dat we studenten een hogere compensatie moeten geven – van overheidswege zo’n schuld en kijk even naar de reacties. En in de presentatie van het leenstelsel werd het bijna aangemoedigd om te lenen, want het was eigenlijk toch zo goed als gratis en zou geen effect hebben op je latere leencapaciteit. Allebei niet waar.

Wat een lef van Dijkgraaf en van zijn trawanten in het kabinet. Bijna allemaal langstudeerders onder gunstige voorwaarden, maar de huidige generatie mag niet zeuren. Er zijn altijd mensen die het erger hebben. De ultieme drogreden van de politicus: leed bagatelliseren door er ander leed tegenover te zetten. Het valt me eerlijk gezegd nog mee dat hij de arme kindertjes in Afrika er niet ook bijhaalde.

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 1 december 2022 om 11:57

    Ook voor studenten met (hogere) studieschuld geldt dat ze er voor hun eigen levensgeluk echt verstandiger aan doen om hun zegeningen te tellen (liefst dagelijks) dan om in een slachtofferrol te kruipen.
    Onze drie dochters vielen (deels) onder het leenstelsel en elk heeft hele eigen keuzes gemaakt op de schaal van ‘zuinig aan met lenen’ tot ‘meedoen met de rest qua leefstijl en ‘rentenieren van m’n studieschuld’.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!