column

Dinomaskers

14 sep 2018

Er zijn mensen die denken dat andere mensen uitermate geïnteresseerd zijn in hun selfies en andere afbeeldingen waarop zij te zien zijn. Deze pics worden dan ook gretig gedeeld op de socials: deze mensen doen aan online exhibitionisme. En als deze mensen kinderen krijgen, dan breidt het online exhibitionisme zich uit naar hun afstammelingen, hun ‘allesies’. Dit wordt ook wel sharenting genoemd, een samentrekking van share en parenting.

Als de kinderen nog zeer jong zijn, weet je als ouder niet of de kleine ermee okay is dat hij/zij op de sociale kanalen van de ouder in beeld is. De vraag is vanuit juridisch oogpunt zelfs: moet een ouder een kind vragen of diens foto’s gedeeld mogen worden? Tijdens de minderjarigheid nemen ouders namelijk beslissingen over en voor hun kinderen. Juridisch heet dit gezag. Gezag betekent niet alleen dat je zakelijke beslissingen neemt voor het kind, maar gezag heeft ook betrekking op ’de persoon van de minderjarige’. Het online delen van foto’s van je kind is dus in principe legaal.

Ik trek nog wel eens een wenkbrauw op als ik ouders kwistig foto’s van hun minderjarigen zie delen. Hebben die kinderen geen recht op privacy, vraag ik me af. En: waarom bedenken ouders niet dat hun kinderen later online misschien wel (g)een (eigen) beeld van zichzelf willen neerzetten? In het buitenland roept de politie ouders zelfs op het delen van foto’s van minderjarigen te beperken zodat die plaatjes niet in foute handen kunnen vallen. Nog een argument om spaarzaam te zijn met de privacy van je kind.

In Nederland zie ik nu de bewustwording voor de privacy van kinderen enigszins op gang komen. De dierentuin in Amersfoort deelt sinds deze week Dinomaskers uit zodat kinderen niet herkenbaar in beeld komen als er foto’s worden gemaakt. Ali B. heeft zijn eigen manier gevonden om de privacy van zijn laatstgeborene te beschermen. Op de eerste foto van Nouri op Instagram was over het gezichtje een emoji geplaatst. En op de veel besproken ‘douche-foto’ is alleen Nouri’s achterhoofd te zien.

Ik ben benieuwd of we in de toekomst rechtszaken kunnen verwachten van kinderen tegen hun ouders die hun (veelal gênante) kinderfoto’s niet willen verwijderen. Rechtszaken tussen ouders over het online delen van foto’s van hun kinderen zijn er trouwens al wel. Na een echtscheiding lukt het soms niet zo goed meer om daar samen een beslissing te nemen. En omdat er ook bonuspapa’s en -mama’s zijn die aan step-sharenting doen, verwacht ik uit die hoek ook nog eens een rechtszaak. Maar hoe juridisch interessant ook… ik hoop dat dergelijke zaken er niet komen. Omdat kinderen van hun ouders voortaan zelf mogen beslissen of ze wel of niet online te zien zijn.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!