column

EARTH

19 okt 2021

Als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat het mij in eerste instantie niet eens was opgevallen, maar nadat ik erop werd gewezen viel ik bijna van mijn stoel. Van verbazing, maar vooral van ongeloof en ergernis. Waar de hele wereld zijn best doet om de afvalberg te verkleinen, er sinds kort statiegeld is ingevoerd op kleine flesjes en we tegen de klippen op recyclen, gaat de Radboud Universiteit precies de andere kant uit. Grootse plannen voor een duurzame, groene campus, en jij bent nodig voor een betere wereld en zo – maar bestel maar eens een lunch.

Sinds kort worden die geserveerd met water. Niet in een karaf (je weet wel, gewoon water uit de kraan – bijzonder weinig mis mee) of voor mijn part in zo’n statiegeldflesje – niet ideaal, maar alles beter dan wat er nu wordt aangevoerd: plastic containertjes. Niet met gewoon water, nee met water dat ‘door zijn samenstelling een bijzonder goede kwaliteit’ heeft en dat ‘met zijn soepele fluwelen smaak dan ook het perfecte complement aan ’s werelds meest heerlijke wijnen en culinaire gerechten’ is (hetgeen mij wat overdreven lijkt bij de broodjes met drie verschillende soorten kaas die de Refter aanlevert, maar dat terzijde) – aldus de ronkende website van EARTH, een bedrijf dat natuurlijk, zoals elke mineraalwaterboer, geen water (hoe fluweelzacht ook) produceert, maar gewoon verpakkingen. Dat water, dat was er al en kan dus, zoals gezegd, gewoon uit de kraan gehaald worden.

Nu geloof ik best dat het een mooi bedrijf is hoor, dat EARTH. Het geeft behoorlijk wat geld aan ontwikkelingsprojecten (deels samen met Starbucks, waardoor ik dan toch weer ga twijfelen) en maakt recyclebare verpakkingen – die wél de statiegeldnorm ontduiken, want het zijn geen flesjes, en waarvan we dus maar moeten afwachten of de recyclepotentie ook wordt waargemaakt. Terwijl het zo eenvoudig is. Gewoon kraanwater in karaffen – en het bespaarde geld kan de universiteit rechtstreeks zelf aan ontwikkelingsprojecten schenken, terwijl er niets gerecycled hoeft te worden, want er is geen afval.

Alle problemen dus in een keer opgelost. Kunnen we misschien ook meteen van dat idiote ‘Radboud University and Coca-Cola commit to recycling’-bord in de Refter af, waarmee onze universiteit zich iets te gemakkelijk in de luren laat leggen door de wereldwijd grootste vervuiler als het gaat om plastic drinkflesjes.

Lees alle columns van PH neutraal

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!