column

Freud

05 jul 2019

In 1959 verscheen The Mind of the Moralist, een baanbrekend boek over Sigmund Freud. De naam van socioloog Philip Rieff staat op de omslag van het boek en die werd er in één klap beroemd mee. In de eerste drukken van zijn boek staat nog een bedankje voorin aan zijn (ex-)echtgenote Susan Sontag. Sontag en Rieff trouwen in 1950 tien dagen na hun eerste ontmoeting – zij volgt colleges bij hem – en al snel krijgen ze een zoon. In 1959 gaan ze uit elkaar.

Dit najaar komt er een biografie over Sontag uit. Haar biograaf deed onlangs een interessante onthulling: niet Philip Rieff maar Susan Sontag schreef het boek over Sigmund Freud. In hun echtscheidingsconvenant deed ze afstand van het boek ten gunste van Rieff, omdat ze bang was dat hij na de scheiding hun zoon bij haar zou weghouden.

In een echtscheidingsconvenant worden de financiële gevolgen van de scheiding geregeld. Ook worden er afspraken over de kinderen in opgenomen. Een scheiding is vaak een emotionele rollercoaster en het is in die periode niet gemakkelijk afspraken te maken en de consequenties daarvan te overzien. In de praktijk zie je nog wel eens dat degene die zich ‘schuldig’ voelt aan de scheiding toegeeflijker is en met minder genoegen neemt. Of om andere redenen afstand doet van (een deel van) waarop hij of zij recht heeft.

Een echtscheidingsconvenant kun je zonder juridische begeleiding maken. En als je er je handtekening onder zet, dan is het bindend. Als je later spijt krijgt of je realiseert dat je in de war was toen je je handtekening zette, komt het erop neer dat je naar de rechter moet om het echtscheidingsconvenant open te breken. Of Susan Sontag later spijt heeft gekregen? Ik weet het niet; misschien dat haar biografie daarover meer vertelt. Ook zonder credits voor haar eerste boek over Sigmund Freud werd ze trouwens succesvol. Ook (weer) in de liefde.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

1 reactie

  1. Ruud Abma schreef op 11 juli 2019 om 11:48

    Wie zou dan daarna de schrijver zijn geweest van Rieffs boek ‘The Triumph of the Therapeutic. Uses of Faith after Freud’ (1966)? Ik hoop toch dat de biograaf van Sontag ook echt met bewijzen komt (bijvoorbeeld een facsimile van dat echtscheidingsconvenant).

    Terzijde: is er verschil tussen een emotionele ‘rollercoaster’ en een emotionele achtbaan?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!