column

Genderneutraal

18 jun 2015

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het vermelden van de sekse op overheidsdocumenten, zoals het paspoort. Er zijn veel mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen en die moet je dan geen etiket opdringen, vinden PvdA en VVD. In sommige andere landen, bijvoorbeeld in Australië en Denemarken, is het al mogelijk een ander geslacht dan man of vrouw op het paspoort te laten vermelden. Datingapp Tinder kondigde kortgeleden aan alle ‘geslachtsopties’ aan te gaan bieden. Op het Amerikaanse Facebook kun je sinds vorig jaar kiezen uit verschillende opties, zoals transgender, androgeen, intersekse en niet vast. Op het Nederlandse Facebook kun je voorlopig alleen maar man of vrouw zijn.

Om het transgenders makkelijker te maken administratief van geslacht te wisselen, werd op 1 juli vorig jaar de wet veranderd. Voor de wijziging van de geslachtsaanduiding is een geslachtsveranderende operatie niet langer nodig. Het is nu dus mogelijk dat een transman (juridisch man, biologisch vrouw) een kind baart en juridisch als moeder van het kind wordt beschouwd en dat een transvrouw (juridisch vrouw, biologisch man) een kind verwekt.

De Tweede Kamer wil nu dat een commissie die zich met de modernisering van het familierecht bezighoudt, gaat uitzoeken hoe we de wet moeten aanpassen zodat paspoorten en dergelijke sekseneutraal worden. Het lijkt mij dat iedere burger voortaan moet kunnen kiezen hoe hij/zij/het vermeld wil worden op het paspoort. In de tussentijd kunnen we als notariaat bekijken hoe wij onze akten genderneutraal kunnen maken. Het is zeer gebruikelijk dat degenen die bij de notaris een akte ondertekenen, in de akte ‘de heer’ dan wel ‘mevrouw’ worden genoemd maar het is niet wettelijk verplicht. Het lijkt meer een kwestie van beleefdheid naar de cliënt dan een wettelijke noodzakelijkheid.

Wat mij betreft halen we de spreekwoordelijke bezem door notariële akten en maken we ze genderneutraal. Alvast even oefenen: Als Bruce voortaan als Caitlyn bij de notaris komt, dan noemen we haar meneer noch mevrouw tenzij zij dat graag wil. Oeps… dat moet zijn: Als Bruce voortaan als Caitlyn bij de notaris komt, dan noemen Caitlyn meneer noch mevrouw tenzij Caitlyn graag wil dat we haar haar noemen. Ik zeg: blijven oefenen…. #vastgeroest.

Het is mooi dat Nederland in de voorhoede wil lopen van de landen die het mogelijk maken ook als ‘neutraal geslachtelijk’ bij de gemeente bekend te staan. Internationaal gezien staat Nederland graag als vooruitstrevend en liberaal op dit soort onderwerpen bekend. Nederland was het eerste land dat in 2001 het ‘homohuwelijk’ invoerde. Wel heel jammer dat Nederland in andere onderwerpen op het gebied van familierecht, oerconservatief is, en blijft.

Nog steeds hebben partners die zonder boterbriefje samenwonen een gebrekkige wettelijke status. Wie trouwt en geen huwelijkse voorwaarden maakt, trouwt in gemeenschap van goederen en moet bijna alles 50/50 delen bij een scheiding. En zelfs als je ijskoude huwelijkse voorwaarden maakt, loop je het risico na de scheiding aan je ex alimentatie te moeten betalen. En als je een kind krijgt dan heeft het ‘standaard’ de achternaam van de vader. En zo kan ik nog wel even doorgaan; breek me de bek niet open…

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!