Gezellig
Zelden heb ik met zo veel spanning uitgekeken naar de intocht van Sinterklaas, in ieder geval niet meer sinds ik, veel te jong omdat mijn twee jaar oudere zus de schoenen van de goedheiligman herkende als die van mijn vader, van mijn eigen geloof afviel. In Gouda schijnen bewapende Pieten mee te gaan lopen, De Telegraaf en GeenStijl staan al maanden in brand en dit op het oog zo tolerante land is tot op het bot gepolariseerd. Om een sprookjesfiguur! Het moet niet gekker worden – maar dat wordt het vast nog wel.
Tegenstanders van de traditionele Piet verwijten de voorstanders racisme, hetgeen ook prompt geleverd wordt: als de tegenstanders het niet eens zijn met dit oer-Hollandse feest, dan ‘rotten ze maar op naar hun eigen land’. Zwarte Piet is een slaaf en een negerkarikatuur volgens het anti-kamp. Nee, hij is zwart van de schoorsteen, volgens de voorstanders. Blijkbaar komt het bij niemand op dat hij zwart is om dezelfde praktische reden waarom Sinterklaas zo veel haar heeft: om herkenning te bemoeilijken.
De minderheid wil on-mid-del-lijk zijn zin doordrijven, de meerderheid houdt verkrampt vast aan een traditie die veel korter bestaat dan menigeen denkt en veel minder onveranderlijk is dan door deze groep gehoopt. Vergelijk voor de grap eens wat intochten van de afgelopen twintig jaar en zoek de verschillen.
Gelukkig is er altijd nog iemand die bóven de zwartepietendiscussie staat. Nee, daarmee bedoel ik niet de Raad van State, die zich keurig heeft onthouden van een inhoudelijke weging van de intocht in Amsterdam van vorig jaar – maar de oude heer zelve. Dinsdagavond in het Sinterklaasjournaal sprak hij verlossende woorden: het wordt ouderwets gezellig. Met al dat haar in zijn gezicht was moeilijk te zien of hij het zelf geloofde, al kan ik me dat nauwelijks voorstellen.
Ouderwets is het natuurlijk niet meer, nu alles wat Sint of Piet zegt of doet op een goudschaaltje wordt gewogen, en gezelligheid is er hooguit nog in kleine kring. Onomstreden zal deze Sint nooit meer worden. Maar goed dat Nijmegen voor Radboud heeft gekozen, en niet voor Nicolaas – al houd ik mijn hart vast als we in het verleden van onze naamgever gaan graven…
Lees alle columns van PH neutraal
Samson schreef op 13 november 2014 om 11:13
Radboud was de heidense vorst van de Friezen.
Hein schreef op 13 november 2014 om 11:35
Eigenlijk was dat zijn voorvader, maar een kniesoor die daar op let.
Leuk liedje van overigens: https://www.youtube.com/watch?v=RNpxF00rZMI