column

Groepsgevoel

02 feb 2016

Terwijl dochter Sent en ik op weg zijn naar de winkel om haar nieuwe fiets op te halen, worden we door een groep fietsende vluchtelingen ingehaald. Het is toch wel even slikken zo’n grote groep jongemannen. In de fietswinkel voelen we ons daarentegen meteen thuis. De achternaam van de eigenaar begint namelijk met een ‘S’ en het huisnummer is hetzelfde als de geboortedatum van mijn dochter.

Dat zit als volgt. Vrouwen trouwen eerder met mannen wier achternaam met dezelfde letter begint als hun eigen achternaam. Mensen wonen eerder in plaatsen waarvan de naam hun geboortedatum bevat. Oftewel, mensen die op 7 juli zijn geboren wonen eerder in Zevenhuizen. En mensen die Maria heten wonen eerder in Mariahoeve, Arne eerder in Arnemuiden en Pieter eerder in Pieterburen.

We hebben namelijk een onbewuste voorkeur voor dingen die we met onszelf associëren. Zelfs als mensen die elkaar niet kennen op basis van minieme verschillen – kleur ogen of zelfs een toss met een munt – in twee verschillende groepen worden ingedeeld, ontstaat er al snel een hechte band binnen de eigen groep en een gevoel van superioriteit richting de andere.

Dochter Sent en ik hebben daarom besloten haar oude fiets naar de vluchtelingen te brengen. We hopen daar anderen met een achternaam beginnend met een ‘S’ aan te treffen. Bovendien verheugen we ons erop om iemand op haar fiets rond te zien rijden. Dat geeft in twee opzichten een goed groepsgevoel.

Lees alle columns van Esther-Mirjam Sent

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!