column

Helemaal klaar met kijkavonden

12 nov 2024

Student-columnist Bob van der Plas deed er een jaar over om een kamer te vinden. Toen hij eenmaal werd uitgekozen, had hij achttien kijkavonden achter de rug. 'Ze zeggen dat je het niet persoonlijk moet opvatten als je niet gekozen wordt, gelijk hebben ze ook.'

Op 2 januari 2023 stuurde ik mijn eerste mail naar een studentenhuis in de hoop om bij de bewoners te mogen hospiteren. Op 4 januari 2024 verzond ik mijn laatste, naar het huis waar ik momenteel woon. Het zou mooi symbolisch zijn geweest als ik de eerste mail twee dagen later had gestuurd of de laatste twee dagen eerder, maar ja, één jaar en achttien kijkavonden verder maakt voor de symboliek niet heel veel uit. Je hebt eindelijk een kamer en dat is wat telt.

Ik ben niet de enige student in Nijmegen, laat staan in Nederland, die zich in deze woningcrisis te pletter heeft geërgerd aan de zoektocht naar een kamer. Je kunt niet voorkomen dat er een golf aan zelfmedelijden over je heen stroomt als je voor de derde keer in een week te horen krijgt dat je het ‘helaas toch niet bent geworden’.

Ze zeggen dat je het niet persoonlijk moet opvatten als je niet gekozen wordt, gelijk hebben ze ook. Het kan zijn dat er iemand was die nét beter bij het huis paste. Maar na achttien pogingen om ‘de beste versie van jezelf’ te laten zien, begin je wel een naar gevoel in je buik te krijgen. Ligt het dan toch aan mij? Hoe dan ook, gewoon verder proberen.

‘Zodra je je nieuwe huissleutel overhandigd krijgt, is het het allemaal waard’

Uren per week bracht ik door op Facebook in de hoop dat er een kamer langskwam die matchte met mijn geslacht, leeftijd en budget. Het werd deel van mijn dagelijkse routine. Net als het doen van kleine aanpassingen aan de vaste introductiemail die ik stuurde om zo spontaan en gezellig mogelijk over te komen.

Je kunt natuurlijk ook proberen om een kamer te vinden bij studentenhuisvester SSH&, samen met 254 andere studenten. Of een poging wagen bij KBS door ze 281 keer op een rij te bellen om je aan te melden voor een bezichtiging. De kans op succes is klein. Maar zodra je je nieuwe huissleutel overhandigd krijgt, was het het allemaal waard.

Dat maakt het juist extra jammer dat ik binnenkort opnieuw mag beginnen met hospiteren: de huisbaas heeft besloten alle tijdelijke contracten niet te verlengen om zo nieuwe bewoners in de kamers te laten trekken tegen verhoogde huurprijzen.

Frustratie rondom de kamerzoektocht is niet nieuw en zeker niet uniek, maar komt wel in vele vormen. Laten we die introductiemail maar weer eens updaten.

Lees alle columns van Bob van der Plas

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Bart Steenbergen schreef op 14 november 2024 om 13:09

    Beste Bob,

    Heb je echt een tijdelijk huurcontract? Een tijdelijk huurcontract dient zeer specifieke bepalingen te bevatten over de tijdelijkheid en het ‘aanzeggen’.
    Is zo’n bepaling niet in je contract opgenomen dan loopt je huur gewoon door en heb je automatische een contract voor onbepaalde tijd. Voor veel niet juristen lijkt het of er geen verschil is tussen opzeggen en aanzeggen. Daarom adviseer ik je je goed te laten informeren door een huurrechtspecialist of het huurteam Nijmegen.
    Mocht je onverhoopt wél een tijdelijk contract hebben dan is je een langer periode gegund om je aanvangshuur te laten toetsen door de Huurcommissie. Wellicht krijg je zo nog wat geld terug van je huisbaas. De kosten van een procedure bij de Huurcommissie bedraagt 25 euro. Als je in het gelijk wordt gesteld krijg je dit bedrag terug.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!