Hoodie
Bij sommige mensen zijn sinds corona echt alle remmen losgegaan. Door het vele thuiswerken worden zij er niet knapper op. Make up-dozen blijven dicht, de krultang is in onbruik geraakt en kleding gemaakt van stof die gestreken moet worden, blijft in de kast. Velen blijken over een huispak te beschikken – ik dacht dat de Roy Donders-onesies over hun hoogtepunt heen waren – of hebben er een in allerijl aangeschaft.
Die mensen zijn ook al zo ver dat ze zelfs voor een videobelsessie zichzelf niet meer opfluffen. Zo zag ik tot mijn grote schrik een collega – al jaren ken ik hem niet anders dan strak in pak en pre-corona zelfs met hippe Italiaanse laarzen eronder – in een schipperstrui in een zoomsessie verschijnen. Met het inruilen van zijn werktenue bleek er behalve op zijn appearance ook op zijn humor te zijn ingeboet toen ik hem vroeg of hij bezig was met een omscholing naar de binnenvaart.
Modewinkels verkopen nauwelijks nog andere kleding dan die uit fleecestof is gemaakt. Omdat mijn streven is niks van fleece in mijn woning te hebben, blijft er voor mij meer te kiezen over! In tijden van drukte en stress grijp ik juist – binnen het spectrum van zwart – naar uitbundiger kleding; in mijn studententijd had ik in de tentamenperiode perfect gemanicuurde nagels en sindsdien is er niet zo veel veranderd. Ik blijk al jaren het inzicht van Karl Lagerfeld te volgen: “Joggingbroeken zijn een teken dat je hebt opgegeven.”
‘Of het zoomjasje een succes is, vertelt het verhaal niet’
Ik las laatst in de krant dat in de bestrijding van de corona-thuiswerk-verslonzing er initiatieven zijn zoals het ‘zoomjasje’ voor dames. Een comfortabel en makkelijk zittend jasje met een rits op de achterkant. Een innovatie die volgens mij bedoeld is voor het geval de drager nog extra coronakilo’s verzamelt. Of het zoomjasje een succes is, vertelt het verhaal niet. Ik ben zelf geen doelgroep omdat ik – ook die keer dat ik incidenteel thuis werk – gewoon een jurkje draag en zo te pas en te onpas kan zoomen.
Ik moet wel bekennen dat corona me verleid heeft tot het kopen van een hoodie. In mijn mode-overtuiging kunnen jongens en mannen ouder dan 15 jaar geen hoodie dragen (en vanaf 18 jaar geen rugzak). Mijn hoodiestandpunt voor vrouwen – een hoodie doet niks voor je – bleek echter fluïde. Want toen ik een zwart jurkje met capuchon in de black friday-aanbiedingen zag, ging ik overstag. De krultang en make up-doos zijn niet in de ban gedaan, maar als er ’s avonds laat nog gewerkt moet worden, doe ik dat sinds deze week in mijn nieuwe outfit. Ik zal eens gaan googlen of er een foute-kersttrui-jurk bestaat. Ik voel aankomen dat ik na corona maar eens moet gaan evalueren wat deze periode met mij heeft gedaan.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Marjolein schreef op 3 december 2020 om 13:22
Tipsy Elves (Amerikaanse website) heeft een redelijk groot assortiment aan foute kerstjurkjes. Overigens ook aan foute kersttruien, kerstonesies, kerstleggings, kerstmondkapjes, kerstvesten…
Lucienne van der Geld schreef op 3 december 2020 om 15:39
dank voor de tip!
Eefje schreef op 3 december 2020 om 14:32
Ik hou erg van mooie kleren, maar ik geniet er enorm van dat het allemaal even wat minder draait om uiterlijk vertoon. Het lijkt me daarbij helemaal prima dat de make up-dozen van vrouwen eens wat vaker dichtblijven. Zelf draag ik nu ruim drie jaar geen make up meer. Een bevrijding.
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:03
ja deze tijd heeft ook een heel andere kant!
Beetje Teleurgesteld schreef op 3 december 2020 om 14:34
Wat is dit voor verschrikkelijk naar artikel? Lekker neerbuigend doen over hoe je medemensen er uit zien. Dit artikel had wat mij betreft beter niet geschreven kunnen worden of desnoods in de Cosmopolitan naast het artikel “Waarom je zonder make-up niks waard bent”. Ik lees niet de Vox voor dit soort teksten.
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:05
Dit is een column! En zeker niet neerbuigend bedoeld. Ik wilde met een knipoog naar deze ontwikkeling kijken, die ik ook bij mezelf bemerk.
Anja Adriaans schreef op 3 december 2020 om 14:56
Tip: er is een Foute Nijmegen kersttrui! Te bestellen via webshop bij www. Ilovenijmegen.nl
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:06
dank voor de tip!
Tim schreef op 3 december 2020 om 15:55
Beste Lucienne,
Misschien zou je eens buiten het Grotius gebouw moeten komen om te kijken wat voor wondere wereld van verschillende stijlen daar te vinden zijn. Ik vind het schandalig dat je als docent op een universiteit je zo druk kan maken om arbitraire zelfverzonnen mode regels. Ik snap dat dit anders is in het werkveld bij een rechten- of bedrijfskunde studie, of als je met een klant belt, maar wie ben jij om te dicteren wat iemand in zijn eigen huis mag dragen.
Hoe druk kun je je überhaupt maken over de kleding of verzorging van iemand anders. Directeurs van grote IT-bedrijven lopen in T-shirts, dat maakt ze ook niet minder capabel. Misschien zou je je neus eens in je eigen zaken moeten steken. Dat jij je netjes wilt kleden is je goed recht, maar laat anderen dan ook lekker in hun waarde. Dan kun je dat superieure gevoel wat jij schijnbaar krijgt van het niet bezitten van fleece ook gelijk lekker parkeren.
Eva schreef op 3 december 2020 om 18:39
Ja inderdaad. Docenten die doceren in een Radboudhoodie zijn in het Erasmus, en vast in het Huygens nog meer, al jaren te spotten.
En met een zwarte fleecebroek en een goede trui in een zoomcall zitten is ook iets dat ik alleen bewaar voor vergaderingen. Voor andere zoomcalls doe ik niet zo veel moeite. Er zijn momenten dat je best-dressed in een zoomcall moet (sollicitaties), maar verder…
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:13
Beste Tim,
Het was slechts mijn bedoeling een knipoog te ‘plaatsen’ bij wat ik bij anderen en mezelf zie in deze coronatijd, dat we wat relaxter worden in de uiterlijke verschijningsvorm. Iedereen mag van mij lekker doen en laten wat hij/zij wil! Maar het is een column en niet om letterlijk te nemen.
En mocht je je ongerust maken: ik werk ook buiten het Grotiusgebouw en heb gelukkig geen last van wat jij als en superieur gevoel beschrijft.
Dank voor je reactie, Lucienne
Lisa schreef op 3 december 2020 om 17:17
Foute kersttrui-jurken (wel in plastic fantastic polyester) vieren hoogtij op Aliexpress. In prima 50’s model met prinsessennaden en uitstaande rok. Petticoat eronder en gaan!
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:07
dank voor je tip!
Lucienne schreef op 3 december 2020 om 21:17
Wauw! Prachtig voor de digitale kerstborrel..
Ankie schreef op 3 december 2020 om 19:54
Waarom zouden mensen niet aantrekkelijk zijn zonder al die toeters en bellen, van strak in pak tot strak in de make up? Nu snap ik al die burn outs…. weg met al die upsmuck en wees jezelf, wat mij betreft veel aantrekkelijker!
Youssef schreef op 4 december 2020 om 14:53
Allemaal leuk en aardig dat docenten in het Erasmusgebouw “al jaren” te spotten zijn in Radboudtruien maar wat mij betreft getuigt dat niet bepaald van welke vooruitgang dan ook. Ik neem zo’n docent in elk geval niet serieus. De steeds maar toenemende toestroom van het HBO blijkt ook maar weer invloed te hebben op de kledingstijl van de student (lees: WO-er). Hoe lang nog voordat op de Radboud ook elke man rondloopt in dezelfde lichtblauwe verwassen spijkerbroek, het simpele T-shirt van “Chasin” en de eenheidsworst-Nikes. Ik waardeer dat mevrouw Van der Geld nog wat moeite steekt in haar uiterlijk. Leuk column in ieder geval, ik zie dat het veel los maakt, zo ook bij mij. Ik hoop dat er ooit een ommekeer komt en de vrijheid-blijheid-mentaliteit op het gebied van mode (alsmede op andere gebieden binnen het universiteitswezen) langzaam weer verdwijnt. Het zal wel een kwestie van geduld zijn…..
Eefje schreef op 5 december 2020 om 07:24
Er is wel een verschil tussen niet de moeite doen je fatsoenlijk te kleden of ook altijd maar een dikke laag make up te gebruiken en de krultang in je haar te zetten. Verrassing: ook zonder make up kun je er als vrouw super uit zien. Naar mijn idee mooier zelfs! Geen make up/krultang wil niet zeggen dat je er als een slons bij hoeft te lopen.
Letterenstudent schreef op 5 december 2020 om 11:09
Leuke column! Het is duidelijk te zien dat sommige zure mensen moeilijk tussen de regels door kunnen lezen. De achterliggende boodschap kun je als uit de hoogte plaatsen, maar kom op beste mensen, je mag op de universiteit er wel een beetje representatief uit zien. De tendens die ook ik op de FdL observeer is dat er allerlei pluimage tegenwoordig rondloopt, van gekleurde haren tot trainingspakken. Ik ben het daarom zeker eens met de reactie van Youssef hierboven!
Medewerker schreef op 7 december 2020 om 12:35
Tussen de regels lezen, vind ik niet moeilijk… Heb deze column al doorgestuurd naar vrienden, we constateren allemaal dat thuiswerken het joggingpak toch wel heel aantrekkelijk maakt… Waar ik wel van schrik is de veroordeling in sommige reacties. Dit zijn niet-column schrijvers die wel erg veel vooroordelen koesteren, rondom HBO’ers bijvoorbeeld. Waar haalt ‘Youssef’ e arrogantie vandaan? Of gekleurd haar…. help! Ik denk dat deze studenten nog heel wat academische waarden te leren hebben….
‘Youssef’ schreef op 8 december 2020 om 13:25
Ik zou graag willen weten welk deel van mijn stereotypering van de HBO-man voortkomt uit mijn zogenaamde arrogantie. Dat een academicus zich enigszins fatsoenlijk kleedt is wat mij betreft in ieder geval ook een belangrijke academische waarde.
Wat aan het thuiswerken maakt overigens het joggingspak plotseling aantrekkelijker dan werken op locatie? Trek dan ook lekker het joggingspak aan wanneer je weer terug mag naar het kantoor. Ik vind het maar bijzonder dat de tussenkomst van een stukje glasvezel en een camera opeens verandert wat je aantrekt terwijl je nog steeds dezelfde collega’s en arbeidscontacten spreekt en ziet. Hoef ik nu ook m’n tanden niet meer te poetsen omdat m’n collega’s mijn adem niet meer kunnen ruiken?