Internationalisering? Betaal mee!
De toename van het aantal studenten uit alle hoeken van de wereld kost geld. Wie betaalt dat? Hoogleraar Marc van Oostendorp heeft een voorstel: verhoog de collegegelden voor Engelstalig onderwijs.
De internationalisering van de universiteit is een luxe. Met al die studenten uit Spaanse dorpjes, Duitse steden en Indiase metropolen is het alleen maar gezelliger geworden op de campus. Wie zou dat ontkennen? Het is fijn dat er mensen rondlopen die de wereld op een andere manier bezien, het is leerzaam dat je in de collegezaal ook een heel andere mening kunt horen, en de kwaliteit van de koffie is er ook alleen maar op vooruitgegaan. Nijmegen wordt zowaar een wereldstad.
De vraag is alleen: wie betaalt die luxe? Wie zorgt ervoor dat al die mensen onderdak vinden? En een cortado? Wie draait er op voor hun docenten en hun pleziertjes?
Dat zijn de buitenlandse studenten zelf niet. Of nauwelijks: de collegegelden zijn in Nederland heel erg laag, en dat is, met het grote aanbod van Engelstalige programma’s, een belangrijke reden waarom mensen naar Nederland komen om te studeren.
Maar dat betekent dat de kosten op twee manieren worden opgebracht door Nederlanders die met onze gezellige campus niks te maken hebben. Ze betalen aan de ene kant belasting die het mogelijk maakt dat al die mensen uit Spanje, Duitsland en India hier kunnen studeren. En doordat de explosie in studentenaantallen niet betekent dat er meer geld komt, krijgen de kinderen van die belastingbetalers ook nog eens minder goed onderwijs, en dat is – afgezien van de gezelligheid – minder waar voor hun geld. En dan verliest gaandeweg ook onze taal het op de campus nog van het Engels.
Nu kun je trots zijn op zoveel gastvrijheid en dat je in een land woont dat mensen overal vandaan hierheen trekt om ze goedkoop en goed op te leiden. Maar als het systeem in zijn voegen kraakt, moet er een oplossing komen. Dan is het redelijk om ook aan de buitenlandse studenten of hun ouders een bijdrage te vragen.
Moreel en wettelijk kun je niet aan buitenlanders meer geld vragen, zeker niet als zij uit de EU komen. Maar hier is een plan: je kunt wel de collegegelden voor Engelstalig onderwijs fors verhogen, bijvoorbeeld tot de werkelijke kosten van een studie, naast een veel goedkoper, bijna gratis, Nederlandstalig aanbod.
Ook Nederlanders die met alle geweld Engelstalig onderwijs willen volgen betalen meer; ook buitenlanders die Nederlands willen leren (gezellig!) kunnen nog steeds vrijwel gratis meedoen. Met het binnenkomende geld verbeter je het Engelstalig én het Nederlandstalig onderwijs, zodat we een campus krijgen waar het nog steeds gezellig is en kleurrijk en waarin iedereen gelijkelijk geniet van en bijdraagt aan de luxe.
Jurgen Brink schreef op 3 oktober 2018 om 08:23
Voor dit plan zal de wet aangepast moeten worden. De universiteit mag nu aan EU studenten voor initieel onderwijs (in welke taal dan ook) niet meer vragen dan het wettelijk collegegeld, ook niet als de kosten van Engelstalig onderwijs hoger zouden zijn.
In Nederland wordt het Hoger Onderwijs niet gefinancierd op basis van kosten, maar de beschikbare middelen voor Hoger Onderwijs worden via een bepaalde systematiek over de universiteiten en hogescholen verdeeld. Zie ook: https://www.scienceguide.nl/2018/09/ons-bekostigingsmodel-is-een-verdeelmodel
Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 5 oktober 2018 om 09:31
Helemaal mee eens. Er verdwijnt al genoeg naar het buitenland. Laat Nederland er zelf eens beter van worden en zet minder in op kwantiteit.
Als de wet daarvoor moet worden aangepast dan moet dat maar.
Fulvio schreef op 9 oktober 2018 om 20:53
Dit is zo onwaar, ongelofelijk … Hoe kan je dat zeggen? Het is niet verplicht om internationale studenten te hebben eh. Als we te veel zijn, probeer maar eens een gesloten nummer van nieuwe studenten te laten. En de ´cortado´ ding… wow. Ik raad hoe zal je voelen als een spaans een grap over jullie kaas maakt en ´wie betaalt wat´. Prof. van Oostendorp, u bent minder ´open´ dan u denkt.