Schoonzoon
In Rome heeft vorige week een aantal Nederlandse hooligans flink huisgehouden: ik zag ze op tv (staande) plassen in historische fonteinen, maar dat was volgens de Romeinen nog het minste van de vergrijpen. Al ras volgde in Nederland de discussie hoe dergelijke ongeregeldheden voorkomen kunnen worden. Opstelten kwam met een reisverbod en Buma wilde de paspoorten van hooligans afpakken. Feyenoord zei dat je tegen ‘hersenloos gedrag’ niets kunt beginnen.
Een oplossing voor voetbalgeweld en -vernielingen? Ik heb die zo een-twee-drie niet bij de hand. Wat ik wel heb is een oplossing voor de (schoon)ouders van de hooligans. Want die hooligan is ook iemands zoon of schoonzoon. En God forbid dat hij die boete (volgens de media 45.000 euro p.p.) uit je erfenis betaalt.
De hooligan-zoon en hooligan-schoonzoon kunnen we met een testament te lijf gaan. Voor de zoon met een onterving en voor de schoonzoon met de Joran-van-der-Sloot-clausule. Want zelfs Joran van der Sloot is iemands schoonzoon. Nu het Joran lukte vanachter de tralies een echtgenote te zoeken én te vinden, is het niet uit te sluiten dat DSK (dat is die Fransoos met z’n seksflatje) nog voor de vierde keer in het huwelijk treedt en daarmee weer iemands schoonzoon wordt. Maar dat geheel terzijde.
Met een Joran-van-der-Sloot-clausule in je testament zorg je ervoor dat de erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt waarin je erfgenaam is getrouwd of ooit trouwt. Met de clausule voorkom je dat jouw schoonzoon (maar evenzo je schoondochter) bij scheiding recht heeft op de helft van de door jou aan je kind achtergelaten erfenis. Nog een stapje verder zetten in je testament kan ook: met een tweetrapsraket in je testament zorg je er zelfs voor dat je schoonzoon niet via je dochter van je kan erven. De Joran-van-der-Slootclausule kan overigens worden ingezet voor iedereen die van jou erft.
Onder ouders is de Joran-van-der-Sloot-clausule, vaker uitsluitingsclausule genoemd, bijzonder populair. Want ook een ideale schoonzoon als Thijs Römer kan van voorbijgaande aard zijn. Daar helpt het mooie gebaar aan de schoonfamilie door als getrouwde man de naam Römer-Schuurman te gebruiken (ik ken maar weinig mannen die de achternaam van hun echtgenote aan hun eigen achternaam toevoegen) geen moedertje lief aan. Als de ouders van Katja Schuurman een testament hebben, is de kans bijzonder groot dat er een uitsluitingsclausule in staat. No offence, Thijs.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Susanne schreef op 26 februari 2015 om 10:28
Wat schrijf je leuk, ik wordt erg blij van je verhalen en je frisse blik op actuele problemen!
Lucienne van der Geld schreef op 26 februari 2015 om 14:07
Dank! Leuk te ‘horen’
Tja schreef op 26 februari 2015 om 15:52
Zonder ‘hersenloos gedrag’ vervalt het bestaansrecht van voetbal.