column

Kerstkunstwerk

17 dec 2012

Het Refter kerstmenu is er. Een lichtpuntje in de duisternis. Als je de papieren publicatie nog niet in handen hebt, kun je hem ook downloaden als PDF. Een driekleurig kunstwerk is het, een collage van horizontale en gekantelde teksten en abstracte illustraties van kerstbomen. Poëzie, ook. Je zou er bijna van gaan denken dat het Facilitair Bedrijf in het geheim een pact heeft met de campusdichter. Vorig jaar ben ik er dus ook al in getrapt. Dat was ook bijna onvermijdelijk, want ik had op dinsdagavond om zeven uur een vergadering. Maar ik zou liegen als ik zei dat ik die dinsdag niet veel optimistischer met mijn dienblad in de rij aansloot dan op alle andere dinsdagen. In het Refter kerstmenu wordt stoofpeer ‘stoofpeertje’. Paddenstoelentaart wordt ‘paddenstoelentaartje’. Sperziebonen worden ‘haricots verts’. Aardappels worden ‘rozetjes’. Dan een flinke scheut bijvoeglijk naamwoorden. ‘Gegratineerde’, ‘gemarineerde’, ‘romige’, ‘heldere’, ‘rode’, ‘witte’, ‘zachte’, ‘lichte’! Rijm hoeft al lang niet meer per se, maar oh, hoe er toch subtiel mee gestrooid is. ‘Vissoep’ met ‘snippers’, ‘peperboter’, ‘gegrilde groenten’. En de hoofdprijs gaat naar ‘rode paprika, linguini, spinazie en crostini’¸met een tweelettergrepige volrijm én een metrum dat in mijn hoofd een engelenkoor wakker schudt. Toegegeven, ik kwam een beetje bedrogen uit, vorig jaar. Het bleek toch gewoon te gaan om Refter-voedsel, in massa’s klaargemaakt in grote pannen en geserveerd op je oude vertrouwde Refter-bord, hetzelfde misschien wel waar je vorige week nog je tosti van at. Aan de tafel waar je vanochtend nog met je laptop een presentatie voor zat te bereiden. In de zakelijke, grijze Refter met zijn weinig sfeerverhogende verlichting. Hoewel die nu wel opgevrolijkt is met een echte kerstboom en wat opaatjes en omaatjes die een avondje uit zijn. Er is trouwens ook een ‘muzikale omlijsting’ door lokale koren, orkesten en blazersensembles. Muzikale omlijsting! Misschien doe ik het gewoon wel weer, al is het maar om erachter te komen wat ‘Madeira’, ‘lichte saus’ en ‘Buche Noël’ (sic) zijn. Morgen en overmorgen, tussen vijf en zeven, het Refter kerstdiner. Wel moge het U bekomen.

Lees alle columns van Annemarie Haverkamp

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!