Kim Jong-un
Het rommelt binnen Kim Jong-un’s familie, to put it mildly. Afgelopen week overleed de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator na een gifaanval op het vliegveld van Maleisië. Alle vingers wijzen nu naar Noord-Korea als brein achter de moord. Een zwager en een oom van Kim Jong-un zouden in 2013 geëxecuteerd zijn. Er wordt gezegd dat Kim Jong-un bezig is de zijtakken van de familie te snoeien.
In Nederland mag een moord ook financieel gezien niet ongestraft blijven. Dit is vastgelegd in het erfrecht: als je bent veroordeeld voor moord kun je niet erven van de persoon die je om het leven hebt gebracht. Dit heet onwaardigheid. Ongeveer 30 procent van de jaarlijks in Nederland gepleegde moorden vindt plaats in de familiesfeer, daaronder ook vallende (ex-)partners. In het huwelijksvermogensrecht, dat het trouwen en scheiden wettelijk regelt, staat geen regel voor onwaardigheid. Het lijkt er daarom naar de letter van de wet op dat je ook als je je echtgenoot vermoordt, recht hebt op de helft van die gemeenschap van goederen waarin je bent getrouwd.
Daar rekende ook de verpleger op die in de jaren tachtig met zijn veel oudere en vermogende patiënte in het huwelijksbootje stapte. Toen de natuurlijke dood op zich liet wachten, hielp hij een handje. Met als doel de helft van haar vermogen op te strijken. Hij ging met bijna niets op zijn bankrekening het huwelijk in terwijl de dame behoorlijk rijk was. De Hoge Raad vond dat hij geen aanspraak kon maken op de helft van de gemeenschap van goederen. De verpleger ging met lege handen achter de tralies.
Geld is niet altijd de reden om een familielid of partner/ex uit de weg te (laten) ruimen. Ruzie, wraak en jaloezie komen in de beste families voor. De haat van familieleden is het hevigst, wist een bekende Romeinse schrijver al (C. Tacitus). Misschien lopen de spanningen binnen maatschappelijk hooggeplaatste families nog hoger op dan bij het ‘gewone volk’. Kroonprins Dipendra van Nepal richtte in 2001 binnen zijn familie een bloedbad aan omdat hij niet met de bruid van zijn keuze mocht trouwen.
In Noord-Korea is niks zeker, behalve dat met deze laatste gifmoord dit familieverhaal zulke vormen aanneemt dat er een speelfilm in zit. And the Oscar for original screenplay goes to …
Lees alle columns van Lucienne van der Geld