column

Kuddegedrag

19 mei 2015

Luna, het leek me zo’n originele naam toen ik ruim tien jaar geleden zwanger was van het oudste boefje Sent. Nu zegt ze vaak: ‘Hé, mam, dat meisje heet ook Luna.’ Erger, het is inmiddels de populairste honden- en kattennaam.

Gelukkig bevind ik mij op dit punt in het goede gezelschap van Nobelprijswinnaar Robert Shiller. Toen zijn vrouw zwanger was van hun oudste, wilden ze een naam die minder vaak voorkwam dan ‘Robert.’ Zo kwamen ze uit op ‘Benjamin’, de naam van zijn vader en daarmee een schijnbaar minder voorkomende keuze. Op het kinderdagverblijf kwamen ze nóg een Benjamin tegen, op de kleuterschool wéér een, en ga zo maar door.

Later leerde Shiller dat de naam Benjamin in de ranglijst was gestegen van 130 in 1960 tot 31 in 1980, het geboortejaar van hun zoon. Pas veel later herinnerde Shillers vrouw zich dat ze een baby-Benjamin hadden ontmoet in de maanden voor hun zoon geboren werd. Met andere woorden, Shiller en zijn vrouw zaten gevangen in een sociale epidemie, maar wisten deze niet te herkennen.

Evenzo hebben economische actoren last van kuddegedrag en conformisme. Voorbeelden zijn de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw, de crash van Wall Street in 1929 en de dot-com bubble in de jaren negentig. De implosie van de huizenmarkt in de Verenigde Staten is het meest recente voorbeeld, waarvan we de pijnlijke gevolgen nog steeds voelen.

Kortom, ga eens tegen de meute in, maar wees je er daarbij wél van bewust in welke richting die meute gaat, want voor je het weet loop je toch weer gewoon in de pas. Volgens mij heb ik mijn lesje bij de naam voor het jongste boefje Sent wel geleerd: Lior.

Lees alle columns van Esther-Mirjam Sent

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!