column

Kutalbertheijn

24 mrt 2015

Wanneer je de Albert Heijn XL binnenkomt loop je direct tegen een schap aan dat normaal gesproken gevuld is met honderden bananen. Maar afgelopen zaterdag, tot mijn schrik, was het schap leeg op een paar trosjes overrijpe minibananen na. Vaandragers zijn grootverbruikers van bananen en een leven zonder deze vruchten is ondenkbaar. Wat moest ik doen? Na rijp beraad besloot ik om toch maar één trosje zwartgele minibananen te kopen: weliswaar veel geld voor een minder product, maar in ieder geval voldoende om het weekend door te komen. Daarna zouden we wel verder zien.

Voor mij stond een student met een sympathiek baardje ook al een tijdje te staren naar het lege schap. Nieuwsgierig wachtte ik om te zien wat hij zou doen. Zoals bekend spelen bananen een centrale rol in het leven van studenten. Maar daar waar een hoogleraar probleemloos een duur trosje minibananen kan bekostigen, ligt dit voor een door het leenstelsel bedreigde student toch wat anders. Waar zou de student voor kiezen? Honger of een extra hoge lening? Na een korte tijd werd de beslissing genomen: ‘Kutalbertheijn’ sprak de student en liep door.

Terwijl ik mijn boodschappenlijstje afwerkte bleef ik denken aan het voorval. Ik ben opgevoed met het idee dat je een hele goede reden moet hebben om te vloeken. Het assortiment van een Albert Heijn XL omvat meer dan 30.000 producten. Is het dan redelijk om, als één van die producten er tijdelijk niet is, de hele firma af te serveren met het bijvoeglijk naamwoord “kut”? Besefte deze verwende student wel wat voor een logistiek wonder het is dat een supermarkt zoveel producten in de schappen heeft? Realiseerde hij zich hoeveel mensen er zwoegen om dit elke dag weer voor elkaar te krijgen?

In gedachten verzonken werkte ik mijn boodschappenlijst af totdat ik bij de zuivelafdeling ontdekte dat het schap met de tweeliterpakken melk leeg was. “Kutalbertheijn” mompelde ik schertsend en laadde mijn wagentje vol met eenliterpakken. Even later was het weer raak: ook de linzen waren op. Mijn jongste dochter had speciaal een recept voor vegetarische Shepherd’s Pie met linzen uitgezocht en in mijn wagentje zaten al verschillende van de benodigde ingrediënten. Hoe moest ik dit nou weer oplossen? “Kutalbertheijn” sprak ik, nu vol overtuiging, en mikte kwaad een blikje kikkererwten in mijn karretje.

Die avond hielp ik mijn dochter met de bereiding van de Sheperd’s Pie. Toen ik vertelde over de gebeurtenissen in de supermarkt moest ze erg lachen. Ze was het niet met mij eens dat de student de gewraakte uitdrukking niet had mogen gebruiken: ‘Je gebruikt het woord ‘kut’ gewoon wanneer je een beetje teleurgesteld bent, dat is toch heel normaal.’ Een lesje modern Nederlands voor papa.

Eigenlijk hoort het niet: Sheperd’s Pie zonder vlees en met kikkererwten. Maar het smaakte heerlijk. Met dank aan Albert Heijn.

Lees alle columns van Frits Vaandrager

3 reacties

  1. Willem schreef op 24 maart 2015 om 09:48

    Even moest ik denken aan mijn zoon, voordat hij van Nijmegen naar de Hogeschool Rotterdam vertrok, nog ‘even’ ervoor zorgde dat die vakken mooi gevuld werden bij Albert Heijn (om 6 uur ’s ochtends)…en aan mezelf, die toch ook het geld voor haar brommertje daar bij elkaar heeft verdiend.
    Met dank aan Albert Heijn!

  2. Wim schreef op 24 maart 2015 om 13:23

  3. W den Haag schreef op 24 maart 2015 om 23:53

    Was het maar zo dat je bij het binnenlopen van een supermarkt meteen bij de groente- en fruitafdeling terechtkomt. Wat is het geval? Men heeft, ongegeneerd en niet gehinderd door enige kennis van Vasten, reeds weken metersgrote rekken met paaseieren, chocolade etc. voor de verkoop neergezet. Dat maakt de bezoeker van de supermarkt maar hebberig. Zou men het fatsoen kunnen hebben om even te wachten met deze verkoop? Zou men zich iets minder kunnen aandringen bij de consument? Ik zou graag een trosje bananen aanschaffen, bijvoorbeeld bij Albert Heijn!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!