column

Leontien

16 okt 2020

Er is een hoop te doen om de achternaam van Leontien, de ex-echtgenote van Marco Borsato. Sinds de aangekondigde scheiding wordt er gespeculeerd over de ‘rentree’ van haar geboortenaam Ruiters. Ze biedt nu duidelijkheid op Instagram: ze wil wel, maar ‘een naam veranderen op Facebook of Instagram kan niet zomaar met zoveel volgers’. En: ‘De aanvraag is gedaan en daar gaat een lange tijd overheen.’ Media springen hier dan weer bovenop en komen met teksten over naamvoering die voor mij als notarieel jurist onverdraaglijk zijn.

Er leeft een hardnekkig misverstand dat je als je trouwt je de naam van je man ‘aanneemt’ of je van achternaam verandert. En dat vrouwen zoals ik ‘hun eigen naam hebben gehouden’ ondanks het huwelijk. Ik wind me daarover op. Dan krijg ik nog wel eens een reactie in de sfeer van ‘maak je niet dik’ – wat in mijn geval een goed advies is ;).

‘In de beleving van niet-juristen kun je bij het huwelijk je naam inwisselen voor de naam van je echtgenoot’

Normaal gesproken laat ik juridische oneffenheden meestal gaan sinds Sjors uit Goede Tijden, Slechte Tijden als rechtenstudent eerst in de kerk trouwt en daarna pas het burgerlijk huwelijk wordt gesloten (hetgeen strafbaar is). Maar bij achternaam en huwelijk kan ik het niet laten lopen.

Niet zelden krijgen wij in de notariële praktijk namelijk het verwijt een fout te hebben gemaakt in de akte. Het zijn meestal getrouwde vrouwen die aanvoeren dat hun naam verkeerd in de akte staat. ‘Je weet toch dat ik getrouwd ben?’ In de beleving van niet-juristen kun je bij het huwelijk je naam inwisselen voor de naam van je echtgenoot. De naam waarvan ‘afstand’ wordt gedaan wordt dan ook nog vaak ‘meisjesnaam’ genoemd. Auw. Het zit namelijk zo:

Zowel mannen als vrouwen kunnen de geslachtsnaam van hun echtgenoot of geregistreerd partner voeren. Dit betekent dat je je mag presenteren met de geslachtsnaam van je echtgenoot. Ook na de scheiding, maar je ex kan daartegen protesteren als er geen kinderen uit die relatie zijn geboren.

In de akte van de notaris sta je dus gewoon met je eigen geslachtsnaam. Want die is blijvend, getrouwd of niet.

Ik ben geboren als ‘Van der Geld’ en zo ga ik ook weer dood. Er was geen haar op mijn hoofd die erover dacht voortaan de naam van mijn echtgenoot te gaan voeren. Het wetsartikel dat bepaalde ‘de man is het hoofd der echtvereniging’ is toch echt al tientallen jaren geleden geschrapt uit de wet. Het gebruik slijt echter niet gemakkelijk. Het wetsartikel over naamvoering is in de wet blijven staan en ‘gemoderniseerd’ door eraan toe te voegen dat ook mannen de geslachtsnaam van hun echtgenote mogen voeren. Tja.. zo kom je dan legaal uit bij ‘Mr.Law’ toen hij mij vroeg hem buiten mijn leven op de socials als Lucy’s Law, te houden.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!