Lingua Franca
In de categorie ‘echt waar joh, had jij dat nou gedacht?’ leerde Voxweb ons recent dat Nederlandse studenten gemiddeld een halve punt lager scoren wanneer ze hun studie in het Engels volgen. Nu moeten we niet al te rap conclusies trekken uit het onderzoek waarop dit bericht stoelt (het betreft namelijk maar één studie en dan ook nog eens psychologie – I rest my case) maar het was natuurlijk wel te verwachten. Die enorme drive om maar internationaal mee te kunnen doen en vooral veel buitenlandse studenten te trekken heeft natuurlijk ook nadelen. Niet de minste van die nadelen is dat het erop lijkt dat studenten, wanneer zij niet in hun moerstaal onderwezen worden, gewoon minder snappen van de leerstof –een detail, natuurlijk, want waarom moet je alles snappen?
Daar komt nog eens bij dat docenten doorgaans niet over hetzelfde uitgebreide vocabulaire beschikken in de moderne lingua franca van de wetenschap als in hun eigen taal. Ik heb het zelf gemerkt in mijn colleges, nog wel in een vak waarin het niet zo gek is om het in het Engels te presenteren. Het eerste jaar, waarin ik de stof in het Nederlands gaf, geholpen door het feit dat er louter Nederlandstalige studenten waren ingeschreven, gaf ik mijn vak met meer zelfvertrouwen, meer humor en meer succes. De latere jaren, waarin ik internationaal leek doorgebroken en dus wel op Engels móest overschakelen, waren de resultaten minder dan dat eerste jaar. Tenzij ik, zoals met veel in mijn leven, ook hierbij de eerste keer romantiseer.
Die internationalisering heeft dus ook zo z’n nadelen. Uit hetzelfde Voxweb begreep ik echter dat niet slechts de Nederlandse student de prijs betaalt voor de overenthousiaste werving over de landsgrenzen. Buitenlandse studenten blijken namelijk minder snel een baantje te vinden dan hun Nederlandse studiegenoten. Tja, lijkt er toch nog iets van balans in het universum – al lijkt het buitenlandse leed tamelijk gemakkelijk op te lossen: ‘It helps to try to learn Dutch’. Inderdaad. En als je het goed leert, kunnen de colleges gewoon weer in het Nederlands. Is dat probleem ook weer opgelost. Graag gedaan.
Lees alle columns van PH neutraal