Nieuw!
De vlag mag uit in wetenschapsland! Deze week kwam dan eindelijk het verlossende nieuws van het ministerie: het oude wetenschapsbestel gaat eraan! Nu wist ik niet eens dat we een oud bestel hadden, maar minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker doelden op de zogenaamde ‘promotiefabriek’ waartoe de universiteit verworden is: een machine die vooral aantallen publicaties en proefschriften uitbraakt, waarbij de kwantiteit boven de kwaliteit gaat.
Opeens gonsde het in de media van de ‘perverse prikkels’ die zich in de academische wereld bevonden – en het bleek eens een keer niet over uit de hand gelopen interacties op de werkvloer te gaan. Nee, het zou een perverse prikkel zijn om 90.000 euro te betalen voor ieder afgerond proefschrift en ook om de wetenschappelijke status van onderzoekers (en daarmee uiteindelijk hun salariëring) te laten afhangen van het aantal publicaties. Echt waar joh? Zou het? Alsof niemand iets geleerd heeft van subsidieregelingen in allerlei andere sectoren (de landbouw bijvoorbeeld), ging men er ten departemente blijkbaar van uit dat universiteiten bevolkt worden door lieden die geen enkele waarde hechten aan status en aan geld. Newsflash: wetenschappers zijn geen haar beter dan wie dan ook, dat is maar weer gebleken met de hijgerige Rozen Vonk en frauderende Diederikken Stapel en de promotiefabriek die de universiteit vervangen heeft.
En dus gaat die hele publish or perish-flauwekul eindelijk op de helling. Niks meer tegen de klippen op publiceren in obscure edoch peer reviewed tijdschriften die door geen hond gelezen worden. Naar buiten treden met je kennis! De wetenschap moet zich ook weer van zijn maatschappelijke taak gaan kwijten én onderwijs moet veel beter gewaardeerd worden dan nu het geval is. Natuurlijk! Wat heb je aan kennis als die beperkt blijft tot een handjevol vakgenoten? Wat is het maatschappelijk draagvlak van een universiteit als de maatschappij er nooit iets van terugziet? Hoe lang denken we elitair navelstaarderig academisch onderzoek in stand te kunnen houden als de populisten écht aan de macht zouden komen? Ik bedoel maar.
En dus gaan we iets heel nieuws beginnen, namelijk terug naar de oude universiteit. Moest dat nou zo lang duren?
Bert schreef op 27 november 2014 om 17:16
We kunnen ook de universiteit opheffen.