column

Nieuwbouw

11 apr 2023

Om eerlijk te zijn kwam ik toch wat geschokt uit de Visieworkshop over de ontwikkeling van een duurzaam werkplekconcept voor het nieuwe gebouw van Letteren en FTR twee weken geleden. Niet alleen vanwege de ronkende titel van deze bijeenkomst, en ook niet omdat er toch kantoortuinen werden voorgeschoteld (ter geruststelling: die komen er niet), maar vanwege de getallen die werden gepresenteerd.

En dan één getal in het bijzonder, het getal twintig. Dat getal bleek de gemiddelde bezettingsgraad van de kantoren in het Erasmusgebouw te zijn. Door de bank genomen is slechts een op de vijf medewerkers aanwezig op de werkplek. En niet omdat hij, zij of hen even weg is om college te geven, koffie te halen of om, pak ‘m beet een Workshop over de ontwikkeling van een duurzaam werkplekconcept bij te wonen – nee, die zijn er de hele dag op geen enkel moment geweest, want de aanwezigheid blijkt elektronisch gemeten te worden en eenmaal binnen geweest tel je mee.

Een op de vijf – een ongelooflijk laag aantal. En laat dat nu eens wat overdreven zijn, maar een rondgang door het Erasmusgebouw geeft wel enige ondersteuning aan dat idee. Veel gangen zijn zo goed als leeg, kamers vaak donker – het zijn veelal de usual suspects die er veelvuldig zijn. Om nou te zeggen dat er van een optimale bezetting sprake is, nee.

Nu maak ik me al enige tijd op verschillende manieren druk om de toekomst van de werkplek op de universiteit, bevreesd dat ik ben dat er straks van een eigen, persoonlijke werkplek (laat staan een eigen werkkamer) nauwelijks meer sprake zal zijn, en het moet me van het hart dat ik zo langzamerhand de bestuurlijke gremia wel begin te begrijpen in hun streven om iets te doen aan die leegstand. Er zijn vast legio, vaak zelfs legitieme, redenen te bedenken om werkzaamheden elders uit te voeren, maar het schiet, na corona, wel erg door. Een prettige werkomgeving betekent ook dat je collega’s weleens tegenkomt, en dat begint op deze manier tot de uitzonderingen te behoren.

Om met enig gezag voor een eigen werkplek te kunnen pleiten, moeten er ook medewerkers zijn die die plekken gebruiken. Dus kom op collega’s, terug in je hok! Zo maken we het de bestuurders wel erg gemakkelijk om te downgraden.

Lees alle columns van PH neutraal

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. De Anonieme Reaguurder schreef op 12 april 2023 om 11:22

    Dit klinkt toch wel heel erg als de houthandelaar die een oproep in de krant zet om meer hout te stoken. Met als drijfveer het redden van zijn eigen handel, daarbij voorbijgaand aan alle negatieve aspecten die houtstook met zich mee brengt.
    Het zou me niet verbazen als PH Neutraal destijds ook één van de laatste strijders was van het rookverbod binnen de gebouwen.

    • Letterenstudent schreef op 12 april 2023 om 13:43

      Een bezettingsgraad van 20% betekent dat iedereen diens kamer gemiddeld 1x per week gebruikt. Er zijn natuurlijk de usual suspects die altijd op hun kamer zitten, maar hoe weinig komen de gebruikers van de andere kamers dan op de uni? Eens per maand? Het lijkt me reëel dat medewerkers die de luxe van een kamer hebben die ook gebruiken, anders kunnen ze hem beter afgeven. Om gebruikt te worden als groepswerkplek voor studenten, of als reserveerbare overlegruimte voor medewerkers met een gedeelde kamer, zodat die hun kamergenoot niet storen tijdens overleggen.

      En hoe fijn thuiswerken ook is, het is toch ook wel prettig als iedere medewerker met studentencontact minstens 1 dag per week fysiek aanwezig is voor dingen waarbij een face to face gesprek de voorkeur heeft.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!