column

Op een dag zijn misschien niet alleen de tampons gratis, maar de broodjes ook

23 apr 2024

Aan het feit dat je menstrueert kun je niets doen en daarom moeten tampons gratis zijn. Columniste Saar Boter zet vraagtekens bij deze redenatie. Want hoe zit dat dan als je een bril draagt, of gewoon als je eten nodig hebt?

De universiteit is met een pilot begonnen: er zijn gratis menstruatieproducten te vinden in verschillende toiletten op de campus. De actie lijkt een reactie op vragen van studenten. Recentelijk las ik een bericht op het Instagram-account van Radboud Confessions (de belangrijkste nieuwsbron voor elke student) waarin iemand zei dat het bizar is dat mensen die menstrueren moeten betalen voor menstruatieproducten. Want ze kunnen er toch niks aan doen dat ze menstrueren?

Ik zou echter geen student filosofie zijn als ik dat principe niet verder door zou trekken en de implicaties van deze logische redenering onder een vergrootglas leg…

Deze logica zegt namelijk dat mensen niet zouden hoeven betalen voor een product als ze er niks aan kunnen doen dat ze het nodig hebben. Geldt dit dan ook voor mijn bril? Ik kan het niet helpen dat mijn zicht slecht is. Of wat dacht je van medicijnen?

‘Wij kunnen er als mensen niks aan doen dat we voeding nodig hebben’

Als je echt radicaal wil zijn, kan je deze logica ook inzetten om te onderbouwen dat al het eten in de Refter gratis zou moeten zijn. Wij kunnen er als mensen immers niks aan doen dat we voeding nodig hebben.

Deze column is niet bedoeld als betoog tégen de pilot van de universiteit om gratis menstruatieproducten te verstrekken, het is slechts een exploratie van de gebruikte argumentatie, op welke aannames die is gestoeld en wat de implicaties van het principe zouden zijn als je dit doortrekt.

Om terug te komen op de Refter: als tegenargument kan je opwerpen dat de medewerkers van het food court hard hebben gewerkt aan de verkrijgbare broodjes en soep en dat ze hiervoor dus een compensatie verdienen. Hetzelfde geldt voor tampons en maandverband; de mensen die in de fabrieken werken waar die worden geproduceerd, hebben er ook uren in gestoken. Waarom zou daar dan niet voor betaald hoeven worden?

Of bedoelen studenten dat ze vinden dat de universiteit de kosten moet dragen? En waarom betaalt de universiteit onze lunch dan niet? Misschien komt er ooit een dag dat niet alleen tampons gratis zijn, maar de broodjes ook.

Lees alle columns van Saar Boter

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!