Oververhit
De woningmarkt is ‘officieel’ oververhit verklaard. Er is krapte op de woningmarkt zegt makelaarsvereniging NVM en vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen gemiddeld 10 procent hoger. Oververhitting is ook de staat waarin ik mij momenteel bevind. Deze zomer hebben Mr Law en ik ons ingevochten op de Utrechtse woningmarkt. En sindsdien is de lichaamstemperatuur flink opgelopen.
‘Hypotheek in een week’ is een mooie slogan maar al snel werd ons duidelijk dat die misschien geldt voor starters, maar niet voor doorstromers op de woningmarkt. Nou hebben we als notarieel juristen enig talent voor administratie. Maar de hoge graad van organisatie en administratie die de bank en andere instanties van ons verwachten, hebben we (nog) niet bereikt.
Omdat de overdracht van onze nieuwe woning bijna in zicht is, is het hoog tijd onze huidige woning te koop te zetten. Een jarenlange opeenstapeling van boeken en oneindig veel papier, talloze schoenen (van mij, niet van Mr Law) en te (her)ontdekken jurkjes (met prijslabel er nog aan) moest worden weggewerkt. Op Funda moeten woningen er immers karig gemeubileerd en onbewoond uitzien.
De fotosessie van een paar dagen geleden was een welhaast militaire operatie. Maar net zoals wij had de fotograaf het hoogst mogelijke verkoopresultaat voor ogen. Na anderhalf uur waren we vermoeid maar tevreden. Rutte was al begonnen aan het presenteren van het regeerakkoord en dus snel van de fotosessie naar het bureau voor het zeventig pagina’s tellende ‘Vertrouwen in de toekomst’. Een dag later dient zich de volgende horde aan. De plannen voor de verbouwing van het nieuwe huis moeten van ruwe schets naar detailniveau, waarschuwt de binnenhuisarchitect. Anders kunnen we niet zoals gepland ‘voor de kerst’ in de nieuwe woning.
Als Mr Law een dag later op zijn notariskantoor kopers ontvangt voor de overdracht van een nieuwe woning, vorst hij meer dan ooit naar sporen van verhitting op hun gezichtjes. ’s Avonds thuis vragen wij ons af hoe de Nederlander dat toch doet: gemiddeld zeven keer in zijn leven verhuizen. We houden ons vast aan de gedachte dat dit de één na laatste verhuizing is. De laatste verhuizing is die naar ons grafje. En weet je wat zo aantrekkelijk is aan die laatste verhuizing? Die hoef je niet zelf te doen.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld