Paupers
Op Facebook, Twitter en LinkedIn doen mensen de werkelijkheid mooier voor dan hij is, maar op Jodel kom je er achter wat echt leeft onder Nijmeegse studenten. Op Facebook scheppen studenten op over hun sociale leven, op Twitter over alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven, en op LinkedIn over hun CV. Maar op Jodel lees je dat ze hun studie verprutst hebben, dat ze dronken naar college zijn geweest, dat ze al een jaar “droog” staan, of dat ze gewoon eenzaam zijn. Op Jodel schrijft een promovendus: ‘Als je als 3e jaars PhD-student bij een verdediging aanwezig bent en dan denkt ‘omg wtf’ dat soort vragen moet ik straks ook kunnen beantwoorden.’
Jodel is een anonieme chat-app die populair is onder studenten. Iedereen kan in de app berichtjes achterlaten die te lezen zijn door alle andere gebruikers in een straal van tien kilometer. Je kunt Jodels van anderen omhoog of omlaag stemmen (karmapunten). Sommige Jodels zijn verzonnen door gebruikers die karmapunten willen scoren, maar verreweg de meeste berichten lijken mij authentiek. “Campusapp Jodel: voor al uw anonieme onzin” kopte Voxweb eind vorig jaar, maar hier ben ik het niet mee eens. Jodel doet me soms zelfs denken aan het werk van Gerard Reve: een overdaad aan drank en seks, enorme variatie van niveau, maar op de beste momenten buitengewoon grappig, roerend en amusant.
Wat mij echter stoort zijn de denigrerende en soms ronduit discriminerende Jodels van studenten over mensen met een lagere opleiding en afkomstig uit een lagere maatschappelijke klasse. Deze personen worden door Jodelaars consequent aangeduid als “paupers”. Hier wat voorbeelden van recente berichten:
Gewoon gezellig bier drinken is er ook al niet meer bij tegenwoordig. Kut paupers.
Gesprek in de trein tussen een paar paupers en pauperinnen over de steekpartij tijdens Koningsnacht: ‘Ik zou dat nooit doen joh, veel te veel risico dat je gepakt wordt.’
Heb t idee dat ik alleen maar pauperboys tegen kom op tinder. Fuck My Life
In een legging met Adidas slippers door de stad. Ben ik nou ook een pauper?
Hele dag thuis zitten en dalijk in mn trainingsbroek friet halen. Ik weet nu hoe het voelt om pauper te zijn.
Het is natuurlijk van alle tijden dat sommige studenten zich verheven voelen boven het ‘volk’. Maar toen ik lid was van Minerva in Leiden, wellicht de meest elitaire studentenvereniging van Nederland, was de toon toch echt anders dan wat ik nu hoor in Havanna aan de Waal. Zijn deze Jodels misschien een symptoom van de groeiende tweedeling in de Nederlandse samenleving waarvoor gewaarschuwd wordt in recente onderzoeksrapporten?
Mijn fantastische grootvader is door omstandigheden nooit in de gelegenheid geweest om een opleiding te volgen en was zijn leven lang metaaldraaier. Het steekt mij daarom wanneer mensen met een lagere opleiding worden weggezet als ‘paupers’ of ‘figuurzagers’. Ook Radboud-studenten uit arme gezinnen en zonder hoogopgeleide ouders zullen niet blij zijn met Jodels als:
Ik hoop dat mijn pauperburen volgend jaar een horloge moeten figuurzagen. Misschien vergeten ze de herdenking dan niet en heb ik stilte.
Pauper tegen andere pauper in de stilstaande trein vanwege dodenherdenking: “ja gé, wat boeit mij het dat die [ziekte]mensen dood zijn. Ik moet op tijd bij charissa zijn.”
En de daarop volgende reactie:
Ik hoop dat ze tijdens het fietsen langs de Waal in het water belanden en er niet meer uitkomen. Vieze lijers.
Natuurlijk is het niet gepast om lawaai te maken tijdens de dodenherdenking of boos te worden omdat een trein dan stil staat. Maar realiseren deze Jodelaars zich dat ze zich schuldig maken aan het discrimineren en vernederen van een grote groep mensen, en dat dodenherdenking juist bedoeld is om ons er aan te herinneren welke verschrikkelijke gevolgen zoiets kan hebben? Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verwoordde het woensdagavond bij de Nationale Herdenking in Amsterdam heel mooi: ‘De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen.’
Ik roep onze studenten op om te stoppen met het denigrerend gebruik van het woord “pauper” en medestudenten hierop aan te spreken.
Lees alle columns van Frits Vaandrager
Ben schreef op 10 mei 2016 om 20:14
Naar mijn idee worden deze mensen als pauper gelabeld vanwege hun daden, niet vanwege hun achtergrond.
T. schreef op 10 mei 2016 om 20:53
Ik irriteer me daar als student ook aan. In elitaire groepen hoor je ‘pauper’ juist minder snel – die kijken daar doorheen, naar de menselijke kant. Mensen die zulke jodels plaatsen zitten (nog) niet op dat niveau. Zij vergelijken zich met minderen om zelf beter te voelen. Die studenten zijn niet zo intelligent als ze zelf denken – daar komen ze nog wel achter. Goede boodschap en sterke column.
TD schreef op 27 mei 2016 om 19:15
Fijn dit. Ik dacht al dat ik de enige was die er zo over dacht na een soortgelijke mening op Jodel te posten. Ik plaatste het volgende:
“Ik vind het zo idioot dat alles onder het universitaire zo belachelijk gemaakt wordt op Jodel. We leven niet meer in een middeleeuwse klassensamenleving. Iedereen is gelijk, figuurzager of openbaar aanklager.
– Een liefdevolle RU-student”
Naast dat de post binnen 10 minuten op -5 stond en dus uit de feed werd gehaald, kwamen er ook genoeg reacties voorbij waar ik toch wel even raar van opkeek. Deze bijvoorbeeld:
“Hee moraalridder! Flikker eens gauw een heeeeel eind op met je humorloze gezanik! Beetje lol hebben onder studenten mag best.”
Waarop ik reageerde: “Want als we toch anoniem zijn mogen we ook wel als pubers gaan pesten en ons boven anderen plaatsen?”
Hierop werd als volgt gereageerd: “Ja! Dat heet studentikoos en doet niemand kwaad. Hoort bij het student zijn.”
Het spijt me, maar als dit studentikoos is en bij het student zijn hoort, moet ik misschien toch een ‘figuurzagersopleiding’ gaan volgen. Dat het niemand kwaad doet lijkt me daarnaast behoorlijk kort door de bocht.
Begrijp me niet verkeerd. Jodel is een heerlijke app en heeft me genoeg buikpijn van het lachen bezorgd, maar sommige Jodelaars moeten zichzelf echt even een spiegel voorhouden.