Postcodekanjer
Eigenlijk geeft de Postcodekanjer een hoop gezeik. Want iedereen vindt er wat van deze dagen. Degenen in Glimmen (Groningen) die niet meespeelden in de Postcodeloterij op de eerste plaats. En op de socials werd gemopperd omdat er in de Rijksstraatweg een aantal huizen van meer dan een miljoen euro staat. Winston Gerschtanowitz moest een oprijlaan aflopen om een van de gelukkige winnaars bij hun voordeur te kunnen feliciteren! Maar eh… is de loterij alleen voor financieel minder bedeelde mensen dan?
Voor degenen die niet in de prijzen zijn gevallen terwijl het bijna overal feest is in het dorp, is het een zware dobber. Dat vertelde een inwoner van Glimmen. Hij verwacht dat hij wel moet slikken als er pakketjes worden bezorgd bij de buren omdat ze hun prijs aan het verzilveren zijn. Toen in het Brabantse Heusden de kanjer viel en mevrouw De Gier met lege handen stond, voelde ze zich een verliezer. Ze stapte naar de rechter omdat zij psychische schade ondervond van het niet winnen van de prijs en het publiekelijke karakter daarvan.
De rechter vond dat het niet aan de Postcodeloterij lag dat mevrouw De Gier overlast had in de vorm van commentaar van plaatsgenoten en het waarnemen van het grotere bestedingspatroon van de winnaars. Die overlast kwam volgens de rechter door het wonen in een kleine gemeenschap waar mensen elkaar beter kennen en eerder naar elkaar zullen reageren op bijzondere gebeurtenissen. Dan kunnen de ‘verliezers’ van Glimmen hun borst nat maken: in de plaats Heusden wonen ruim 5000 inwoners; in Glimmen slechts 1000…
Traditiegetrouw laten binnenkort ook degenen van zich horen die net naast de prijs hebben gegrepen. En ook die categorie heeft zich in het verleden gemeld bij de rechter. Want hoe teleurgesteld ben je als je al jaren meespeelt maar nou net de afgelopen maand het bedrag niet van je rekening kon worden afgeschreven omdat je rood stond? Op het moment suprême vis je achter het net. Ook bij de rechter trouwens, omdat die zegt dat je zelf verantwoordelijk bent voor genoeg geld op je rekening zodat de Postcodeloterij kan afschrijven.
Teleurgesteld was ook de man wiens ex-vrouw in het kader van de postcodekanjer een bedrag van 2,1 miljoen euro won. Hun echtscheidingsverzoek was nog geen maand geleden ingediend bij de rechtbank toen ze in de prijzen viel. De postcodekanjer was op de bankrekening van de vrouw gestort en door de indiening van het verzoek was de gemeenschap van goederen voorbij. Als dat verzoek nou net wat later was ingediend, dan was de prijs wél in de gemeenschap van goederen gevallen en had hij recht op de helft… Hij trok bij de rechter allerlei argumenten uit de kast om toch de helft te krijgen, maar die gaf hem geen gelijk. De vrouw hoefde deze kanjer niet te delen. Haar man, die ooit haar kanjer was, moest ze wel delen. Hij woonde namelijk de afgelopen vier jaar van hun huwelijk bij zijn vriendin.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld