column

Prinsjes en prinsesjes

22 apr 2016

Kinderen van ouders die jong zijn getrouwd, gaan vaak op jonge leeftijd samenwonen. Ook een scheiding van de ouders zorgt ervoor dat zij eerder gaan samenwonen. Blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit dit en ander onderzoek komt naar voren dat opvoeding en voorbeeldgedrag van de ouders reuzebelangrijk is. Het lukt ouders niet altijd om kinderen volledig opgevoed de maatschappij in te sturen. Daarom wordt er op de universiteit aandacht besteed aan omgangsvormen. Ook tv-programma’s helpen ouders een handje. Een programma als Idols vertelt de prinsjes en prinsesjes wat de ouders hun afstammelingen al eerder duidelijk hadden kunnen maken: ‘je hebt vast heel veel talenten, maar zingen is er daar niet één van’.

Een jongeman van 21 jaar (vóór 1988 was men overigens vanaf 21 jaar meerderjarig), Mostafa genaamd, spande een kort geding aan tegen het tv-programma Idols (de producent en RTL Nederland B.V.). Hoewel hij meer dan zes uur te laat verscheen op de auditie, mocht hij toch nog voor de jury verschijnen om zijn zangkunsten ten gehore te brengen. De jury was niet erg onder de indruk van zijn vertolking van ‘I want it that way’ van The Back Street Boys en stak dit niet onder stoelen of banken. De zelfverklaarde singer/songwriter en muziekproducent wilde met het kort geding voorkomen dat zijn auditie uitgezonden zou worden.

Volgens Mostafa heeft de producent hem opzettelijk een nummer laten zingen waarvan zij wist dat hij dat slecht ten gehore zou brengen. Bovendien is in de promo van het programma zijn optreden zo gemonteerd dat de twee slechtste gedeelten van zijn auditie naar voren kwamen en hij als een clown werd weggezet. De rechter concludeert dat hij met het ondertekenen van een deelnemersverklaring vóór zijn deelname toestemming heeft gegeven voor uitzending van beeld- en geluidsopnamen. Uit zijn gedrag bij de audities blijkt, volgens de rechter, dat Mostafa op zoek was naar publiciteit. Hij deed al eerder mee met talentenjachten op tv zoals X-factor en Holland’s Got Talent. De rechter oordeelde dat Mostafa moest hebben begrepen dat zijn toestemming en medewerking aan Idols ertoe konden leiden dat niet alleen zijn goede, maar ook zijn slechte prestaties in de publiciteit konden komen.

De rechter heeft de promo waarin de auditie van Mostafa wordt vertoond, bekeken: ‘Op basis van deze beelden kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat de auditie ronduit slecht was. De reacties van de jury op zijn optreden waren hard, maar niet oneerlijk of onjuist.’ Knap dat de rechter het liedje herkende, mij lukte dat niet eens – zó slecht vond ik het. Of de rechter zit beter dan ik in het oeuvre van de Backstreet Boys, dat kan natuurlijk ook.

Net zoals de jury vertelt de rechter Mostafa wat zijn ouders hem wellicht al eerder hadden kunnen vertellen. Daarmee hadden ze hem kunnen beschermen tegen deze publieke afgang en de veroordeling in de proceskosten van € 1.435 als in het ongelijk gestelde partij.

Als een onwelgemanierde student mijn pad kruist – dat gebeurt gelukkig niet vaak – ben ik eigenlijk nooit boos op die student. Wel op zijn/haar ouders. Maar misschien is het eerder teleurstelling waarmee ik dan word vervuld. En medeleven voor de student.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!