column

Psycho

03 sep 2015

Het lijkt mij eerlijk gezegd geen pretje als je vakgebied altijd alleen maar negatief in het nieuws komt. Nu staat mijn eigen vakgebied er momenteel ook niet al te florissant op, maar dat heeft meer te maken met de tijdgeest dan met wetenschappelijke prestaties. In het huidig tijdsgewricht is politicologie een linkse hobby, en al helemaal als die wordt uitgeoefend in Havana aan de Waal. Een linkse hobby in de linkse kerk – afgeserveerd dus door het rechtspopulisme.

Maar je hebt ook van die vakken die per definitie in het verdomhoekje lijken te zitten, althans, waar de maatschappelijke waardering veel minder met de politieke waan van de dag te maken heeft – als we even de ‘ik ben okee, jij bent okee’-jarenzeventigperiode buiten beschouwing laten. De psychologie bedoel ik natuurlijk. Nu maakten wij ons als politicologiestudenten al vrolijk over het wetenschappelijk gehalte van onze collega’s in de psychologie, die in onze ogen toch voornamelijk bezig waren om ratten middels een impuls te leren een rondje linksom te laten draaien. Lukte dat, dan kon je er zelfs op promoveren, en als je op het lumineuze idee kwam om eens te proberen of ze ook rechtsom konden draaien, dan zat er warempel nóg een doctorstitel voor iemand in. Wat gechargeerde beeldvorming uiteraard, maar zo zagen wij de psychologen in opleiding.

Doorgaans waren ze overigens wél goed in statistiek, maar afgelopen week bleek dan ook wel waarom: dat moet je blijkbaar wel zijn om de uitkomsten een zodanige draai te geven dat het onderzoek iets oplevert. Heeft de psychologie eerst ternauwernood de fraude van Diederik Stapel c.s. overleefd, blijken nu van vrijwel geen enkele publicatie de conclusies overeind te blijven als het onderzoek nog eens wordt overgedaan. Schokkende informatie voor menigeen – maar eigenlijk niet voor ondergetekende. En dat komt niet doordat ik zo’n enorme visionair ben ofzo, maar door mijn eigen proefschriftonderzoek, naar een van de eerste psychologen in Nederland. Die zag aan het begin van de twintigste eeuw al in dat het gedrag van mensen weliswaar te meten was, maar zeker niet te voorspellen. Dat moest de psychologie dan ook maar niet doen, raadde de grondlegger van het Psychologisch Lab in Nijmegen aan. Hadden ze maar beter naar hem geluisterd…

Lees alle columns van PH neutraal

0 reacties

  1. Bas schreef op 3 september 2015 om 11:14

    Mooie misrepresentatie van de psychologie en getuigend van totaal gebrek aan kennis. Misschien dat de auteur eerst zelf wat kennis op kan doen voordat hij (deze stropopversie van) de Psychologie aanvalt.

    Het einde is al helemaal belachelijk.
    Gedrag is makkelijk te voorspellen, denk maar aan het effect van reinforcement. Wordt een bepaald gedrag gereinforced, dan komt het vaker voor. Dit zijn we inderdaad door middel van ratten (en een hoop andere dieren zoals duiven) te weten gekomen en dit soort kennis heeft de maatschappij enorm vooruit geholpen.

    En politicologiestudenten die grappen maken over het wetenschappelijke gehalte van de psychologie… dat is misschien nog wel de grootste grap, meneer ‘PH Neutraal’ :D.

  2. grammar schreef op 3 september 2015 om 23:40

    Overleefd schrijf je natuurlijk met een d. Mooi dit, dat extra trapje na richting psychologie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!