column

Rebirth

18 jan 2017

Eind 2016 werd op Twitter de hashtag #fuck2016 veelvuldig gebruikt en ook op andere sociale media werd 2016 vervloekt. En toen ook nog George Michael op eerste kerstdag overleed, was het leed van 2016 voor velen helemaal niet meer te overzien. Nou werd volgens mij de muziek van George Michael, bij zijn familie bekend als Georgios Kyriacos Panayiotou, niet (meer) platgedraaid. Behalve dan tijdens de kerstperiode, die bij SkyRadio nogal ruim wordt opgevat. Vanaf 1 december klinken bij dit radiostation al ‘Last Christmas’ van Wham en de klassieker ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea. Na zijn overlijden klonken plots overal de bijna vergeten songs van de overleden zanger. In een onbewaakt nostalgisch moment liet ik mij als thuis-dj bij een oud-en-nieuw-partijtje van een vriend verleiden om enkele nummers van G.M. te ‘draaien’.

De herleefde interesse in de muziek van een recent overleden popster doet diens erfgenamen goed. Michael Jackson beleefde na zijn dood een commercial rebirth waardoor er uit zijn naam nu meer geld wordt verdiend dan in de jaren voorafgaand zijn dood. Niet alleen goed nieuws voor de erfgenamen, ook de Belastingdienst wordt er vrolijk van. In de Verenigde Staten is er tussen de erfgenamen en de Belastingdienst een conflict over de waarde van het imago en de naam van Michael Jackson. De erfgenamen betalen over deze waarde erfbelasting, een eenmalige belasting na overlijden van iemand.

George Michael en zijn collega’s zijn de schrik van iedere estate planner. Een estate planner, die vaak een notarieel juridische en/of fiscale achtergrond heeft, begeleidt de cliënt naar een zachte fiscale dood. De estate planner stelt namelijk alles in het werk om de erfgenamen van de cliënt zo min mogelijk erfbelasting te laten betalen en zet in op de aftakeling van het vermogen. In de wachtkamer van de estate planner hangt dan ook een tegeltje met de tekst ‘het doodshemd heeft geen zakken’.

De estate planner van de popsterren heeft als probleem dat zijn cliënt niet armer, maar juist rijker wordt als hij sterft. Er is een heel team nodig om het zwaarste geschut in te zetten. Zij trekken rookgordijnen op met brievenbussenfirma’s (zie U2), trusts en andere afleidingsmanoeuvres in tropische landen. Behalve in Panama dan. De estate planners die zich daar eerder wel waagden zijn sinds de Papers niet meer in Panama gezien.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!