column

Schoonmoeder

26 okt 2017

De schoonmoeder heeft geen goede naam. Ze is dan ook vaak het onderwerp van moppen, zoals ‘vraag: wat is het ideale gewicht van een schoonmoeder? antwoord: 3 kg inclusief de urn’. Deze grappen (van het type Nasi & Adriaan) worden niet alleen in Nederland gemaakt maar bijna overal ter wereld moet de schoonmoeder het ontgelden. Vooral tussen schoonmoeders en schoondochters klikt het niet altijd even goed. Maar tussen schoonmoeders en schoonzonen kan het ook hoog oplopen. Een man haatte zijn schoonmoeder namelijk zo erg dat hij wraak nam via zijn testament.

In zijn testament had hij vastgelegd dat zijn vrouw in zijn huis mocht blijven wonen. Maar wel onder deze voorwaarde: zijn vrouw moest ‘te allen tijde haar moeder de toegang tot het huis ontzeggen’. Zijn haat jegens zijn schoonmoeder lijkt, gezien de rest van zijn testament, misschien wel meer over hem dan over zijn schoonmoeder te zeggen. Hij legde namelijk ook vast dat zijn vrouw zijn studeerkamer precies in de staat moest houden waarin deze zich zou bevinden op het moment van zijn overlijden. Wat een piece of work, die man!

Kort na het ‘openen’ van het testament, stapte de vrouw naar de rechter. Ze vindt de voorwaarden van het testament van haar man nogal ruk. De rechter steekt een stokje voor de wraakactie van de man: hij schrapt de anti-schoonmoeder-clausule uit het testament. Wat de vrouw gedaan heeft met de studeerkamer van haar man, vertelt het verhaal niet. Rest mij alleen maar mijn levendige fantasie. Iets met een confettikanon en daarna logeerkamer en schoonmoeder. Over wraakacties gesproken.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

3 reacties

  1. Willem den Hertog schreef op 27 oktober 2017 om 15:45

    Had zijn vrouw dus beter kunnen onterven. Ik zie werkelijk niet in waarom die testamentaire bepaling in strijd zou zijn met de goede zeden, de openbare orde of een dwingende wetsbepaling. Als de vrouw de bepaling “ruk” vindt, kan ze het legaat verwerpen. Wel de lusten, niet de lasten …

  2. Janine Engels schreef op 1 maart 2019 om 15:09

    • Annemarie Haverkamp schreef op 1 maart 2019 om 17:42

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!