column

Sekscontract

26 nov 2015

Afgelopen week maakte Charlie Sheen* bekend hiv-positief te zijn. Een aantal van zijn bedpartners kondigden daarna aan een rechtszaak tegen hem aan te spannen omdat hij dit verzwegen heeft terwijl hij ze wel een ‘sekscontract’ liet ondertekenen. Hij zou zelfs al geld aan het wegschenken zijn aan zijn kinderen vanwege deze toekomstige schadeclaims.

Het woord sekscontract vind ik een eigenaardige naam voor Sheens non-disclosure agreements die ik op verschillende websites vond. In deze overeenkomst zeggen aspirant-bedpartners toe niet uit de school te klappen over het seksuele contact met Sheen. Bij een sekscontract denk ik namelijk eerder aan een contract waarin de partners afspraken maken over hoe en hoe vaak ze seksuele omgang met elkaar hebben. En ja, in de praktijk blijken er mensen te zijn die dat met behulp van een notaris of advocaat willen vastleggen. Bijvoorbeeld een stel dat gaat trouwen dat in hun huwelijkse voorwaarden wil vastleggen hoe vaak ze seks met elkaar gaan hebben. Of: de vrouw heeft initiatief voor de scheiding genomen, de man gaat daarmee akkoord maar wil in het echtscheidingsconvenant vastgelegd hebben dat de vrouw verplicht is seks te (blijven) hebben met de man als hij daar om vraagt.

Bij dit soort contracten krabt een jurist zich achter de oren. Behalve dat je niet zit te wachten op alle intieme details over het seksleven van je cliënten, is het de vraag of zo’n seksclausule juridisch wel kan. In de wet staat namelijk dat een contract dat in strijd is met de ‘goede zeden’ nietig is. Nietig is juridisch voor ‘niet geldig’. In de wet staat niet wat ‘goede zeden’ zijn. De rechter moet per geval beoordelen of een contract in strijd is met de goede zeden en gaat dan op zoek naar wat het maatschappelijk oordeel is over wat ‘hoort’. De opvatting over wat tot de goede zeden behoort, is veranderlijk naar plaats en tijd en wordt dus niet (meer) gevonden via Jort Kelders ‘Hoe heurt het eigenlijk’.

Een aantal jaren geleden oordeelde de rechter dat een abortuscontract nietig was omdat het in strijd is met de goede zeden zo’n contract te sluiten. In dit contract stond dat een zwangere vrouw tegen betaling door de verwekker van haar ongeboren kind abortus zou laten plegen. Over een sekscontract zijn (nog) geen uitspraken van rechters gepubliceerd. Maar ik geef degene die via de rechter de ander tot seks wil dwingen, ook al is er een sekscontract, weinig kans. Iemand dwingen tegen diens wil seks te hebben is strafbaar en in strijd met allerlei grondrechten. En er moet eerst nog een jurist gevonden worden die zo’n sekscontract wil maken…

*Er zijn misschien lezers die zich afvragen ‘who the hell is Charlie Sheen’. Charlie Sheen is een aan lager wal geraakte acteur uit de V.S. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend van de tv-series Spin City en Two and a Half Men. Mag ik dat van dat aan lager wal geraakt, schrijven? Ja, dat mag ik. Hij heeft een verleden van alcohol- en drugsmisbruik en echtelijke problemen; hij werd beschuldigd van huiselijk geweld. Tja… je kunt niet voorzichtig genoeg zijn als je schrijft over een Amerikaan: het is niet ongebruikelijk om iemand wegens laster voor het gerecht te slepen. Maar ik kan rustig slapen…want ik neem aan dat Sheen nu andere zorgen heeft dan deze column te lezen.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

0 reacties

  1. Carla Bosman schreef op 26 november 2015 om 10:07

    Twee reacties: ten eerste denk ik dat mevrouw van der Geld de roddelkolommen niet goed heeft geïnterpreteerd als ze denkt dat Sheen geld aan zijn kinderen aan het wegschenken is (al is dit voor een docent notarieel recht een logische vergissing). Sheen werd gechanteerd met zijn besmetting en zei dat de chanteurs in feite stalen van zijn kinderen, met andere woorden: het geld dat de chanteurs hem afpersten had Sheen liever aan zijn kinderen willen besteden (en niet aan cocaïne of prostituees zoals iedereen waarschijnlijk denkt). Ten tweede dacht ik dat ‘laster’ i.h.a. wilde zeggen dat je beweert dat iemand een bepaald strafbaar feit heeft begaan, als hij/zij daarvoor niet is veroordeeld. Ik mag dus rustig zeggen dat iemand een flapdrol is, maar niet dat hij een dief is of een flessentrekker (zo lang de rechter dat nog niet heeft vastgesteld). Aan lager wal raken is geen juridisch omschreven toestand, en het lijkt me dus niet lasterlijk om het te beweren. Maar dat kan in het Amerikaanse rechtssyteem anders liggen.

  2. Ydo Ehlers schreef op 26 november 2015 om 14:47

    Charlie Sheen is een acteur, geen auteur.

    Daarnaast is de typering ‘aan lager wal geraakt’ voor een amerikaanse acteur/auteur/popster/bekendheid vanwege alcohol-/drugsmisbruik, echtelijke problemen en/of huiselijk geweld niet echt passend.
    Afgaande op die eigenschappen is een groot deel van de huidige bekende amerikanen aan lager wal geraakt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!