column

Seksrel

26 okt 2016

Maandag vond het kort geding plaats over de Transavia-seksrel. Het betreft de zaak over het uitgelekte dagboek van een purser die haar sekscapades met collega’s beschreef. Die amourettes vonden onder meer plaats in de cabine van een vliegtuig terwijl het onderweg was naar een van de Transavia-vakantiebestemmingen. De bedrogen echtgenoot van de purser ontdekte het dagboek op haar laptop. Hij stuurde mailtjes naar degenen met wie volgens het dagboek intiem contact was geweest en dreigde de notities verder openbaar te maken. Het kort geding eindigde in een schikking en de rest van het dagboek blijft (voorlopig) geheim.

Hoe kan het zover komen dat jouw partner jouw dagboek op jouw laptop leest? Door te trouwen doe je geen afstand van het recht op privacy dat voor iedereen – ongeacht je burgerlijke staat –  geldt en is vastgelegd in de Grondwet. Ik kan ook geen andere wettelijke regel bedenken, op grond waarvan je een echtgenoot alles zou moeten vertellen en inzage moet geven in al je mails en apps en andere vastgelegde hersenspinsels.

Misschien zit die deeldrang in de mens zelf. Er gebeurt namelijk iets heel wonderlijks met veel mensen op het moment dat ze verkering krijgen. Met ingang van die datum lijkt het individu op te houden te bestaan. Er komt een gezamenlijk e-mailadres en op Facebook wordt de foto van degene op wiens naam het account staat, ingewisseld voor een foto waarop ook de nieuwe man of vrouw in zijn/haar leven prijkt.

Dit duurt veelal totdat a. de relatie over is, of b. er een kind komt. In dat laatste geval wordt de nieuwe man of vrouw op de foto ingewisseld door het kind. Er zijn ook jonge mensen die door het ‘ik ben voortaan ons’-virus geïnfecteerd worden. Ik hoorde ooit een briljante conversatie tussen twee studenten die een afspraak op een doordeweekse avond probeerden te plannen. Een van hen zei, terwijl ze de agenda’s op hun smartphones checkten: ‘Die avond heeft mijn vriendin voor ons een bankzitavondje gepland.’

En als je dan in een ‘ik ben voortaan wij’-bui al je inlogcodes en wachtwoorden aan je wederhelft (de geïnfecteerden duiden hun geliefde vaak met dat woord aan) hebt gegeven, moet je niet verbaasd zijn als je ex bij de (vecht)scheiding gebruik maakt van de opgedane informatie op jouw digitale toestellen en accounts. Oké, je voelt je teleurgesteld. En dat is nog terecht ook, want je hebt je wederhelft in vertrouwen en verliefdheid toegang verstrekt. Maar niet alleen je vertrouwen wordt geschonden, ook jouw privacy en die van diegenen met wie je communiceerde. Heb je ook nog eens zo’n spannend dagboek geproduceerd, dan wordt inbreuk gedaan op je auteursrecht wanneer je wederhelft het publiceert. En dan sta je op een grijze maandag in oktober samen voor de rechter, definitief genezen van het ‘ik ben voortaan wij’-virus.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

4 reacties

  1. Karel schreef op 26 oktober 2016 om 14:14

    Is het niet zo dat de stoffelijke zaken waarop de hersenspinsels geuit zijn gewoon in de huwelijksgoederengemeenschap vallen?

    • Lucienne van der Geld schreef op 26 oktober 2016 om 16:53

      Smartphones e.d. zijn bij velen niet meer onafscheidelijk van het lichaam en lijken wel verknocht 😉 Ik ben zeer verknocht aan mijn devices maar gelukkig getrouwd op huwelijkse voorwaarden.

  2. Scott Martens schreef op 27 oktober 2016 om 08:55

    Beste Karel,

    Dat informatiedragers wellicht gemeenschappelijk bezit zijn is een mogelijkheid, maar niet altijd het geval (privégoed a.g.v. een relatie met “koud uitsluiting”, uitsluiting door erfenis/schenking of als er sprake is van een samenwoning zonder gezamenlijke aankoop). Zelfs al zou ik een laptop aan mijn buurman verkopen dan is de informatie die daarop staat, dan mag verondersteld worden dat dat mijn informatie is (persoonlijk vergaarde kennis, informatie, intellectueel eigendom etc.). Ofwel het antwoord is en blijft dus ongeacht het goederenregime: nee.

    Juridisch én binnen de relationele sfeer ziet verknochtheid toe op de bezitspositie van goederen en/of geld, vooralsnog geen uitingen van communicatie. Wel kan ik me voorstellen dat intellectuele rechten die “te gelde zijn gemaakt” (royalties e.d.), doordat ze een waarde in het economisch verkeer vertegenwoordigen, wel een eigendomstitel of juist vorderingsrecht geven. Maar dat is scheidingsadvies 2.0 en gaat voor dit artikel te ver.

    Met vriendelijke groet,

    Scott Martens
    Gediplomeerd scheidingsadviseur en
    Auteur van de Praktijkgids (echt)scheiding.

  3. Esra schreef op 28 oktober 2016 om 10:24

    Volgens mij hoort een relatie gebaseerd te zijn op wederzijds vertrouwen, en zolang beide partners te vertrouwen zijn levert het al dan niet delen van dit soort dingen per definitie geen problemen op. De vrouw in deze kwestie was de eerste die dat vertrouwen binnen de relatie op grove wijze schond. Juridisch gezien heeft zij misschien het recht op die privacy, maar ik vind het wel een beetje raar dat dit stuk er volledig aan voorbij gaat dat een gezonde relatie er toch echt anders uitziet.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!