column

Significant

19 feb 2016

Jonge wetenschappers zijn altijd bezig met significantie. Betreft het niet hun onderzoeksresultaten, dan betreft het wel hun leven. Hoe significant moet je zijn om tevreden te zijn? En wát is eigenlijk significant in jouw leven? Zoals wetenschappers in hun werk altijd streven naar p is kleiner dan punt nul vijf, zo doen ze dat in hun privé ook.

Significantie in het leven verschijnt niet door één muisklik in een SPSS-tabelletje; de output des levens is niet zo georganiseerd. Zelfhulpboeken en Pinterestplaatjes prediken graag dat everyone is fighting their own battle. Maar omgedraaid kan ook iedereen significantie zien in ogenschijnlijk betekenisloze, alledaagse zaken. Iets dat voor de één doodgewoon is, kan voor de ander de dag, de maand, of #DeLeven maken. Everyone has their own significance.

Een belachelijke verliefdheid waardoor je je als late twintiger gedroeg als veertienjarige: voor de ontvanger insignificant, een grap, maar voor jou veranderde het je leven, omdat je door het resultaat ineens inzag hoe je alle andere experimenten in je leven vorm moest geven. Of een muzikant die precies de juiste snaar weet te raken. Een wetenschapper die over zijn baanbrekende resultaat zegt: ‘Tja, dit is gaaf, maar wij snappen eigenlijk ook niet precies hoe dit komt’. Een gebroken been dat dwingt tot zelfreflectie. Iemand die naar je lacht op straat.

Wat is jouw gemiddelde? Ben jij significant? Is er in de interventiestudie van de huidige fase in jouw leven een significant verschil tussen de voor- en nameting? Elk onderzoek heeft zo zijn  limitaties, maar belangrijker is: wat zijn suggesties voor vervolgonderzoek? Accept with major revisions, of minor?

Zoals een letterlijke of figuurlijke misstap, een ‘goed bedoelde’ opmerking, een nieuwsbericht, of iemand die je boos aankijkt, een negatieve impact kan hebben, zo kan een klein gebaar ook juist positief zijn. En zoals anderen significante impact op jouw leven hebben, zo heb jij ook significante impact op andermans leven. Gewoon, toevallig.

Lees alle columns van Merel van Goch

1 reactie

  1. Michiel schreef op 21 februari 2016 om 17:23

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!