Siliconen
Begraven of cremeren, de keuze is niet reuze. Dat vindt een groot deel van de Nederlanders, zegt uitvaartorganisatie Yarden. In Nederland is het namelijk wettelijk niet toegestaan je lichaam te laten invriezen (cryonisme), het laten vergaan tot compost of het laten ontbinden door middel van bio-cremeren. De keuze tussen begraven en cremeren geeft soms al genoeg gedoe. Als de wens van de overledene niet bekend is en de nabestaanden kunnen niet tot een keuze komen, dan moet een lichaam extra zwaar gekoeld worden totdat de nabestaanden eruit zijn. En als het lichaam eenmaal is gecremeerd, wie heeft er dan recht op de as?
De rechter moet er nog al eens aan te pas komen om een Salomonsoordeel te geven. Dat gedoe kun je voorkomen. In een codicil (zelf geschreven testament) of een testament bij de notaris kun je vastleggen hoe je je lijk wilt laten bezorgen (lijkbezorging = wat er met je lichaam moet gebeuren als je bent overleden). Nog zo’n ding: als je een gezellige en drukke uitvaart wilt dan kun je in je testament laten vastleggen dat het testament pas geopend wordt als je veilig onder de grond ligt of tot as geworden bent. Hoopvol komen je nabestaanden dan naar je uitvaart om daarna te vernemen dat ze niet in het testament bedacht zijn…
Volgens Yarden willen de mensen meer keuzevrijheid omdat er meer behoefte is aan duurzaamheid. Begraven en cremeren zijn namelijk relatief milieuonvriendelijk. Dat kan ik me voorstellen. Zeker als ik denk aan alle hulpstukken die mee de grond of oven ingaan, zoals mechanische hartkleppen en kunstheupen. En het is zelfs hip om iemand met z’n iPhone te cremeren of te begraven. Alsof er nog wat te bellen, appen, Instagrammen of Tinderen valt vanuit die netelige positie?!
Als ik aan het heengaan van Kim Kardashian denk (vanzelfsprekend hoop ik dat zij lang en gelukkig haar leven met het maken van selfies mag slijten) dan voorzie ik een kleine milieuramp. Acrylnagels, siliconen op verschillende plaatsen in het lichaam en kilo’s synthetisch haar. En die fillers in haar lippen, zijn die wel biologisch afbreekbaar? Ook het milieu in Nederland wordt bedreigd. U kunt zich vast wel een paar diva’s voor de geest halen die wat ouder zijn dan Kim Kardashian maar elkaar naar de kroon steken om nagenoeg of geheel niet meer biologisch afbreekbaar te zijn.
Er is trouwens naast het begraven of cremeren in de wet nog een derde keuzemogelijkheid. Je kunt je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Nadat je je diensten dan op de snijtafel hebt bewezen, word je samen met je geamputeerde ledenmaten en andere lichaamsmaterialen verbrand. Even milieuonvriendelijk dus als cremeren. Voor wie graag nog naar de uni terugkeert na zijn of haar overlijden, neemt contact op met het Radboudumc. De kans is echter niet al te groot dat je lichaam geaccepteerd wordt. Het is zo populair (want uitvaartkosten worden bespaard) dat er een overschot is en er voorlopig geen lichamen worden geaccepteerd.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Hans schreef op 25 februari 2016 om 15:19
En onder welke lijkbezorging vallen de lichamen van Body Worlds?