Studieschuld
Vorige week stemde de Eerste Kamer voor het sociaal leenstelsel. Volgens het CPB stijgt daarmee de gemiddelde studieschuld met maximaal 9.000 euro. In 35 jaar moet de schuld worden terugbetaald. Grote kans dus dat je met een studieschuld aan je jurk of broek het huwelijksbootje in stapt. De gemiddelde trouwleeftijd bij een eerste huwelijk is namelijk voor vrouwen 30 jaar en voor mannen 33 jaar.
Bij het selecteren van een geschikte huwelijkspartner kan een studieschuld een belangrijk criterium zijn. Heb je een flinke studieschuld en trouw je met een rijke partner zonder schulden, dan voltrekt zich door het huwelijk een wonder: je studieschuld gaat met jou mee de huwelijksboot in! In Nederland hebben we namelijk de wettelijke gemeenschap van goederen waarin 75 procent van de stellen trouwt. Je kersverse echtgenoot wordt armer van jouw studieschuld. Als je na een gemiddelde huwelijksduur van 14,5 jaar gaat scheiden, wordt alles wat ieder van de echtgenoten aan bezittingen en schulden had vóór het huwelijk en alles wat daar tijdens het huwelijk (hopelijk) is bijgekomen bij elkaar opgeteld en 50/50 gedeeld. Dag (voormalige) rijke partner, dag studieschuld. Zo kun je makkelijk binnen de maximale aflostermijn van 35 jaar je schuld aflossen.
Andersom word je als huwelijkskandidaat met studieschuld minder aantrekkelijk voor iemand zoals boer Tom in Boer Zoekt Vrouw. Tom heeft zijn tulpjes al op het droge en zoekt een vrouw met wie hij diepe gesprekken kan voeren. Maar zit hij ook op jouw studieschuld te wachten? Hij wordt misschien wel geholpen als een wetsvoorstel de huwelijksregels gaat moderniseren. Je kunt onder deze nieuwe regels nog wel in gemeenschap van goederen trouwen, maar alle bezittingen en schulden die je vóór het huwelijk had, blijven buiten de gemeenschap van goederen. Je studieschuld blijft dan dus gewoon van jezelf. Dan rest nog maar één ‘troost’: als je overlijdt en je studieschuld is nog niet afgelost dan wordt de schuld kwijtgescholden.
Vanaf volgende week starten we met de colleges ‘Relatievermogensrecht II’: hier leer je alles over trouwen, hertrouwen, samenwonen, scheiden en vechtscheiden … en over de beste huwelijkse voorwaarden voor de BZV-koppels.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld
Pim schreef op 29 januari 2015 om 11:32
Beste,
Het is een misvatting dat de studieschulden ook van de partner wordt en een dubbele misvatting dat een deel van die studieschuld bij een echtscheiding ook met de partner meereist.
Bij de studieschuld telt het inkomen van de partner wel mee bij de berekening of je voldoende draagkrachtig bent om je studieschuld af te lossen. Maar je moet het zelf terugbetalen. De partner is dan bovendien niet alleen de partner waar je mee getrouwd bent. Zie: https://duo.nl/particulieren/deurmat/service/getrouwd-of-samenwonend.asp
Lucienne van der Geld schreef op 29 januari 2015 om 13:29
Dank voor de reactie. De verwijzing naar site duo gaat over aflossing etc van de studieschuld. Mijn verhaal gaat over het effect van de gemeenschap van goederen. In economische zin ‘betaalt’ de ander mee aan de studieschuld. Als de een het huwelijk in stapt met een vermogen van -30 (studieschuld) en de ander met een vermogen van +150 en er worden geen huwelijkse voorwaarden gemaakt dan bij scheiding bij gelijk gebleven vermogen gaat ieder met +60 het huwelijk weer uit. Uit die +60 kan dan de studieschuld worden afgelost door degene die het huwelijk met de studieschuld in ging.
We zien in de praktijk dat vanwege studieschulden vaak huwelijkse voorwaarden worden gemaakt.
Pim schreef op 29 januari 2015 om 14:36
Ook vanwege studieschulden bij DUO? Er is zelfs geen jurisprudentie over te vinden dat dat op die manier wordt toegepast.
Weet je dat echt zeker?
De rekensom zou er ook zo uit kunnen zien: 150.000 aan vermogen, verdeeld over 2, waardoor de één met 75.000 zijn studieschuld kan aflossen. Dat je in de huwelijkse voorwaarden opschrijft dat je de 30.000 zult meetellen in de waarde van je boedel kan ik me voorstellen, maar niet dat het door één van de partijen alsnog in kan worden gebracht in een geschil om de verdeling van de boedel. De studieschuld is immers persoonlijk, niet civiel maar publiekrechtelijk geregeld, en daardoor niet overdraagbaar.
Waar baseer je jouw stelling op?
Lucienne van der Geld schreef op 29 januari 2015 om 15:32
Dat komt allemaal aan de orde tijdens de colleges van Relatievermogensrecht II. Tipje v.d. sluier: art. 1:94 lid 5 en 1:100 BW.
Pim schreef op 30 januari 2015 om 17:48
Die bepalingen uit het BW zeggen niets over de bijzondere regeling van de studieschuld. Is er inderdaad jurisprudentie waar je je stelling op baseert?
Lucienne van der Geld schreef op 30 januari 2015 om 20:57
Er spelen hier twee rechtsverhoudingen: tussen DUO en schuldenaar (ook al trouwt de schuldenaar hij/zij blijft aansprakelijk) en tussen schuldenaar en echtgenoot. Ik schreef mijn column over die laatst genoemde rechtsverhouding.
Helaas schreef op 29 januari 2015 om 17:41
Jammer dat je met de tip om het vak te volgen komt nadat de inschrijvingstermijn gesloten is.
Lucienne van der Geld schreef op 29 januari 2015 om 18:32
Jammer, ik zie je graag volgend jaar! Of nog beter: het is handiger om vanaf september Erf-en relatievermogensrecht I te volgen, dan leggen we de basis. Zie ik je dan?
Serge schreef op 18 september 2016 om 01:47
Beste Lucienne
Met belangstelling heb ik je verhandeling over (studie)schulden en partnerschap/ huwelijk gelezen. Voor mij een relevante kwestie: in november trouw ik met mijn Peruaanse vriendin, in Denemarken. September 2017 vestigen wij ons in Spanje voor 2-3 jaar studie. Ik heb die periode recht op een lening, maar in 5 jaar ongeveer 60 duizende euro studieschuld op gebouwd, waarvan na het behalen van mijn master 25 duizend blijft staan. Ik zoek naar een manier om mijn toekomstige echtgenote niet met mijn studieschuld op te schepen, maar krijg de indruk dat zelfs wanneer wij niet in gemeenschap van goederen trouwen, haar inkomen mee zal tellen voor het bepalen van het aflosbedrag.
Mijn vraag: ziet u een manier om haar NIET mijn studieschuld cadeau te doen bij ons huwelijk?
met vriendelijke groet, Serge