Tattooleed
Het spreekwoord Bezint eer ge begint is in tatoeëerderskringen vertaald als Think before you ink. Deze vertaling moet, denk ik, nog aan bekendheid winnen, gezien de tattoo’s van Samantha de Jong en André Hazes jr.
Samantha ‘Barbie’ de Jong liet de tekst ‘eigendom van Gelmore’ boven haar borsten tatoeëren en André Hazes in zijn nek de datum waarop hij zich verloofde. Voor Hazes is al het moment gekomen dat hij terug moet naar de tattooshop om een cover-up te laten zetten (van de tattoo wordt dan iets anders gemaakt) of naar de laserkliniek om de tattoo te laten weglaseren. Het is nog afwachten of Gelmore het patroon van seriële monogamie van Barbie definitief heeft weten te doorbreken. Wie weet prijkt de tattoo nog jaren in haar decolleté.
Veel tatoeëerders hebben tegenwoordig uitgebreide algemene voorwaarden. Want nadat de tattoo is gezet, komt soms de spijt of de teleurstelling. Die spijt of teleurstelling kan zo groot zijn dat een rechtszaak wordt aangespannen tegen de tatoeëerder. Met algemene voorwaarden hoopt de tatoeëerder de risico’s te verkleinen dat hij aansprakelijk wordt gesteld en veroordeeld wordt om een schadevergoeding aan de klant te betalen. Vaak staat er in de algemene voorwaarden dat op de tatoeëerder een inspanningsverplichting rust bij het zetten van de tattoo. Maar een garantie dat het beoogde resultaat wordt bereikt, geeft een tatoeëerder niet. En tattoo’s van teksten en cijfers moeten vooraf door de klant worden gecontroleerd. De fouten die eruit voortvloeien zijn voor het risico van de klant.
‘Notarissen en tatoeëerders hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken’
Ik ben benieuwd of de tatoeëerder van André Hazes tevoren gewaarschuwd heeft wat het risico is van een verlovingsdatum tatoeëren, zeker gezien zijn voorgeschiedenis met zijn inmiddels ex-verloofde.
Notarissen hebben een zogenoemde Belehrungspflicht. Vrij vertaald houdt deze wettelijke plicht in dat de notaris degene die een akte ondertekent moet wijzen op de gevolgen die dat heeft. Nu heeft een tatoeëerder geen wettelijk vastgelegde plicht zoals de notaris. Maar het is bij veel tatoeëerders wel usance om de klant een formulier te laten ondertekenen waarin onder meer staat: “Ik heb weloverwogen en uit vrije wil gekozen voor deze tatoeage”. Het ambt van notaris en het vak van tatoeëerder lijkt meer op elkaar dan je op eerste gezicht zou denken.
En wat de tatoeëerder met Samantha de Jong heeft besproken? Misschien heeft die er wel het Burgerlijk Wetboek bijgepakt. Volgens de wet is eigendom het meest omvattende recht dat iemand op een zaak kan hebben. En een zaak is ‘een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object’. Mr Law en ik hebben nog nooit zo naar elkaar gekeken. Samantha en Gelmore kennelijk wel. Originaliteit kan hen niet worden ontzegd.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld