Tweede leg
Je ziet op een doordeweekse dag een man, grijzend en kalend, achter de kinderwagen in het park. Wat lief… een oppas-opa op pad met zijn kleinkind. Ho! Oppa-sopa kan ook een fifty-something daddy zijn met een papadag. Of papa is zelfs al met pensioen. Alle dagen papadag! Volgens recente cijfers van het CBS heeft 16% van de kinderen die in 2015 zijn geboren een vader van veertig jaar of ouder. En van de 2.500 baby’s (er werden in 2015 in totaal 170.510 baby’s geboren) was de papa zelfs vijftig jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd waarop mannen in 2015 vader werden was 34,1 jaar oud.
Oudere vaders met jonge kinderen verdenk ik vaak van een ‘tweede leg’. Nieuwe vrouw, nieuwe kinderen. Het blijft niet altijd bij twee leggen: Donald Trump bijvoorbeeld heeft kinderen uit drie leggen. En het is niet bekend of hij al uitgebroed is. Meerdere leggen is trouwens niet alleen voor mannen, bewijst zangeres Anouk. Zij heeft zes kinderen van vier vaders en is pas 41 lentes jong. Vrouwen die meerdere leggen willen moeten doorwerken omdat zij biologisch gezien niet oneindig kinderen kunnen krijgen. Naarmate de leeftijd van mannen stijgt, neemt ook de kwaliteit van het sperma af. Vanaf het vijfendertigste levensjaar gaat het bergafwaarts…
Is zo’n fifty-something daddy financieel gezien een voor- of nadeel? Voor iedere ouder geldt dat die verplicht is te betalen voor de kosten van levensonderhoud en studie van zijn of haar kind tot 21 jaar. Is het kind ouder dan 21 jaar, dan hoeft de ouder alleen nog te betalen als het kind behoeftig is. En nee, studenten jullie zijn niet per se behoeftig, vindt de Hoge Raad: een student is in staat door arbeid in zijn eigen levensonderhoud te voorzien.
Ouderen hebben gemiddeld gezien meer vermogen dan jongeren. Maar een fifty-something daddy met meerdere leggen is qua erfenis minder interessant. Hoe meer kinderen moeten meedelen, hoe minder je erft… Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Ik heb in mijn jeugd geleerd dat vader op zondag het vlees moet snijden (SIRE spotje uit 1997: ‘wie is toch die man die zondags het vlees komt snijden’). Daar heb je volgens de overheid meer aan.
Lees alle columns van Lucienne van der Geld