column

Verzegeld

04 feb 2022

De afgelopen weken hield ik het nieuws in het Verenigd Koninkrijk extra goed in de gaten. En dat is niet alleen vanwege partygate en de lockdownfeestjes in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson. Het levert in de Britse kranten namelijk steengoede cartoons op. Meer nog ben ik geïnteresseerd in de poging om het testament van prins Philip gepubliceerd te krijgen.

In het Verenigd Koninkrijk worden testamenten openbaar gemaakt. Je kunt ze zelfs online opzoeken en lezen. In Nederland loopt de toegang tot een testament via de notaris. Die mag alleen ‘belanghebbenden’ het testament laten lezen. En dan ook nog voor zover die persoon of personen belang hebben bij de inhoud. Dus het kan ook voorkomen dat iemand alleen recht heeft een deel van het testament in te zien.

In september 2021 heeft het High Court in London de beslissing genomen dat het testament van prins Philip de komende 90 jaar wordt verzegeld en in een safe met andere ‘koninklijke’ testamenten wordt opgeborgen. Met andere woorden: de inhoud van zijn testament wordt niet bekend gemaakt en is niet online op te zoeken. Het Hight Court besloot dit vanwege de privacy van prins Philip en zijn familie.

Het Britse dagblad The Guardian laat het er niet bij zitten en wil in beroep gaan tegen het besluit van het High Court. Afgelopen week kreeg de krant toestemming om in beroep te gaan. Volgens The Guardian moet de hoorzitting voorafgaand aan de beslissing over Philip’s testament worden overgedaan. De hoorzitting heeft achter gesloten deuren plaatsgehad en dat is in strijd met het open rechtssysteem, meent de krant. In het kader van de transparantie gaf het High Court al wel de lijst vrij met Britse Royals van wie het testament is verzegeld en geheim is gebleven. Het is nu afwachten hoe het beroep afloopt.

Het testament van prinses Diana werd na haar dood niet verzegeld. We weten daarom wie haar erfenis kreeg, namelijk prins William en prins Harry. Het testament van Diana werd zelfs herschreven na haar dood. Volgens het testament zouden de prinsen William en Harry de erfenis krijgen op hun 25ste verjaardag. De in het testament aangewezen executeurs stapten echter naar de rechter om te vragen om een variation order, een wijziging van een testament na overlijden. De rechter ging ermee akkoord en een van de gevolgen is dat William en Harry de erfenis pas kregen op hun dertigste verjaardag. Vanaf hun 25ste verjaardag kregen ze wel al uitkeringen uit de erfenis.

Het bijzondere is dat haar testament, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter, deels is herschreven. Een deel van het testament van Diana kreeg letterlijk een nieuwe tekst, als had zij zelf die tekst geschreven. De nieuwe tekst begint dan ook met “I, Diana…”.Wel een beetje creepy om een testament te herschrijven in de ik-vorm. Maar goed… De Engelsen hebben niet voor niets de naam wat excentriek te zijn.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!