column

Vingerafdruk

29 okt 2018

Uitvaartorganisatie DELA blijkt vingerafdrukken te maken van overledenen, ontdekte radioprograma Radar. Nabestaanden krijgen na de uitvaart een e-mail van DELA met de vraag of zij van de vingerafdruk van de overledene een ring of een ketting willen laten maken. De kosten daarvan kunnen oplopen tot 1320 euro. Wil je de vingerafdruk downloaden? Dat kan ook en kost ‘maar’ 30 euro.

De vingerafdrukken worden mét maar ook zonder toestemming van de nabestaanden gemaakt. Er ontstond ophef na de uitzending van Radar op de radio zaterdag. DELA reageerde schamper op de ophef maar stopt met de werkwijze, kondigde ze zondag aan. Volgens DELA staan ze wettelijk in hun recht omdat als iemand is overleden, de privacywetgeving vervalt.

Hoe de vingerafdrukken worden gemaakt, is niet echt duidelijk. Iets met een opzetcamera op een mobiele telefoon. De meeste doden liggen op hun rug met hun vingers rustend op de ondergrond van de kist of de brancard. Om de afdruk te maken moet dus de hand van de overledene verplaatst worden. Niet alleen tijdens leven maar ook na overlijden bestaat er het recht op lichamelijke integriteit.  De inbreuken daarop na overlijden zijn maar summier geregeld. De regels die er zijn, zijn voor de lijkschouw en sectie en dergelijke.

Ik vind het voor mezelf een schending van mijn lichamelijke integriteit als er na mijn overlijden voor commerciële doeleinden vingerafdrukken worden genomen. Op mijn lijstje toevoegingen voor de volgende versie van mijn levenstestament komt ‘geen vingerafdrukken afnemen’ na het recentste punt (‘geen selfies met mijn dode lichaam’) te staan. Je weet maar nooit.

Of privacy al dan niet voor overledenen geldt, is wat mij betreft  hier niet relevant. Er bestaat namelijk zoiets als ethiek, die zeker uitvaartorganisaties hoog in het vaandel moeten hebben. Je moet er als nabestaanden op kunnen vertrouwen dat er respectvol wordt omgegaan met het lichaam van je dierbare en dat het lichaam alleen als het noodzakelijk is, wordt aangeraakt. En binnen het recht is er ook nog zoiets als het principe dat als er misschien nergens expliciet in de wet staat dat iets niet mag, dit nog niet betekent dat je het dan maar moet/kunt doen.

Bovendien heeft DELA het zich ook nog moeilijk gemaakt. Wie heeft er namelijk recht op de vingerafdrukken? Alleen de opdrachtgevers die de uitvaart bestellen of alle erfgenamen? Ik denk trouwens dat laatste. En hoe lang bewaart DELA de vingerafdrukken en wat als ze worden gestolen? Het vingerafdrukken nemen leek een unique sellingpoint tijdens de brainstormdag op de hei van Biddinghuizen, maar DELA, misschien de volgende keer wat beter nadenken over de implementatie. Een jurist raadplegen had ook kunnen helpen.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!