column

Vleesch noch visch

19 nov 2015

Natuurlijk, het is een verloren strijd en natuurlijk, er zijn wel belangrijker zaken om je druk over te maken. Uiteraard. Maar de door een intolerante minderheid doorgedrukte vleesloze maandag staat wel heel hoog op mijn irritatieladder. Met welk recht denkt een vegetariër mij, al is het maar één dag in de werkweek, het consumeren van een plakje ham op mijn stokbroodje speciaal, de enige reden waarom ik mij nog wel eens in de Refter vertoon, te kunnen ontzeggen? En ja, ik ken al die tegenwerpingen wel. Welk recht ik denk te hebben op het eten van dood dier, bijvoorbeeld, en dat er nog steeds keuze is in de Refter (tussen drie tofu-, kaas- of anderszins gekunstelde maaltijden, nee dank je). En dat vegetarisch eten weliswaar minder lekker is (oh nee, dat was mijn eigen argument) maar het noodzakelijk is om de ecologische voetafdruk te verminderen. Boeiuh! De dictatuur van de vegetarische minderheid, dat is het, niet meer en niet minder. Ik zit er daarom sterk over te denken op maandag voortaan een flinke barbecue mee te nemen, om recht voor de Refter everzwijnen te gaan roosteren. pH-neutraal biedt dapper weerstand tegen de vleeshatende horden!

In de proeftijd vorig jaar was het eigenlijk nog erger. Toen verkocht het Cultuurcafé zelfs geen bitterballen – alsof daar überhaupt nog vlees in terug te vinden is! Gelukkig doen het Cultuurcafé en de andere kantines niet meer mee aan de geitenwollensokkenwaanzin van de Refter, een Refter die op maandag overigens doodleuk vleeswaren op bestelde broodjes doet en, sterker nog, de expliciet bestelde vegetarische lunch vergeet te leveren.

Wat zeur je toch, hoor ik u denken. Je kunt toch overal gewoon je plakje ham of ander dood dier eten, behalve in de Refter? Klopt. En nu gaat het me er niet eens om dat ik per se op maandag vlees wil in de Refter, maar om het feit dat het nu wel echt een potsierlijk stukje symboolpolitiek is geworden. Je voert als restauratieve dienst óf een vleesloze maandag in, óf je doet het niet. Als de principiële argumenten voor een vegetarische dag valide zijn, zijn ze dat voor alle eetgelegenheden. Blijkbaar zijn ze dat niet. In plaats van meatfree monday is het nu dus vleesch noch visch.

Lees alle columns van PH neutraal

0 reacties

  1. Stan schreef op 19 november 2015 om 10:07

    Door een intolerante minderheid doorgedrukt? Dat moet dan op de mensen aan het roer van de URD slaan neem ik aan? Zo bekeken worden alle besluiten op de RU door een minderheid doorgedrukt natuurlijk. Zo lang je je vleesje nog gewoon elders op de campus kunt halen lijkt er me niets aan de hand. Blijkbaar is uit de testperiode vorig jaar gebleken dat het zin heeft (en rendabel is) om er mee door te gaan, prima toch? Er is wel meer niet verkrijgbaar in de Refter.

  2. E. schreef op 19 november 2015 om 11:04

    ‘De vegetariër’ ontzegt niemand iets, het is, zoals Stan al zei, een beslissing van de URD-top en daar hebben de vegetariërs weinig mee te maken. Dus om het dan te hebben over “De dictatuur van de vegetarische minderheid” is een beetje krom gedacht.

  3. Team Vlees! schreef op 19 november 2015 om 11:05

  4. Jan de Insider schreef op 20 november 2015 om 23:16

    Ik vind het vooral scheef dat er om (onder andere) ecologische redenen er geen vlees geserveerd wordt in de Refter, maar aan het eind van de dag alle (gescheiden) zakken afval samen in éénzelfde container gegooid worden. Misschien een leuk onderwerp voor een nieuw artikel?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!