column

Xess Xava

22 okt 2015

Alle grappen zijn al gemaakt. Terwijl de jongen nog maar een paar dagen oud is. Xess Xava moet nog een leven lang met die voornamen door het leven, of wordt het alleen Xess? Het lijkt een trend, zeker onder BN’ers, om je kind een onmogelijke naam te geven. Er zijn gelukkig nog genoeg ouders die hun kinderen geen Xess, Ghëarmiangelijanno of Jeuvendsley-Alex (onze taal/babynamen) noemen. De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert alleen voornamen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande achternamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn. Er is dus een heleboel mogelijk qua voornamen.

Als je enorm baalt van je voornaam dan kun je de rechter vragen om een voornaamswijziging. Onlangs deed een student dat wiens voornaam Turks was maar in Nederland in het Engels werd uitgesproken waardoor een associatie ontstond met een ‘zekere seksuele geaardheid’. Door de vermelding van zijn namen op zijn paspoort en collegekaart werd hij nog steeds herinnerd aan de pesterijen tijdens zijn schooltijd. Zijn ouders lieten de rechter in een brief weten dat zij hun zoon steunen in zijn voornaamswijziging en dat zij bij de geboorte van hun zoon niet op de hoogte waren van de Engelstalige associaties. De rechter vindt dat de door de student ervaren emotionele belasting van zijn voornaam boven het maatschappelijk belang (van een zo hoog mogelijke mate van consistentie in namen) gaat. De uitspraak maakt mij trouwens nieuwsgierig welke voornaam de student oorspronkelijk had. Iemand enig idee?

In 2009 heeft de Werkgroep liberalisering naamrecht voorgesteld dat iemand ouder dan 18 jaar één keer in zijn leven zijn voornaam mag wijzigen zonder dat hij daarvoor een reden daarvoor hoeft te hebben. Dit rapport is in een diepe la verdwenen. Voorlopig is het dus nog makkelijker van achternaam dan van voornaam te wisselen. Door te trouwen (en te scheiden) heb je de mogelijkheid om de achternaam van je (ex-)echtgenoot te gaan voeren. Zo heette Sabia tijdens haar relatie met Rafael van der Vaart nog Egenizek (haar eigen naam) maar voert zij getuige haar Twitteraccount sinds kort weer de naam van haar ex-echtgenoot Boulahrouz. Benieuwd trouwens naar de voornaam van haar kind dat over een onbekend aantal maanden geboren wordt. Als het een meisje wordt… dan heet het kind vast Sara…naar de moeder én de door de moeder gewenste vader.

Ik heb de naam van Xess nog even door de Martin Garrixizer (op www.martingarrixizer.com) gehaald. Maar dat levert ook niet zo veel op: Xen Sneijdex en als ik zijn eerste voornaam doe en met zijn beide voornamen wordt het Xabat Scheijdex. Of Xess het bij de rechter redt met zijn verzoek om voornaamwijziging omdat zijn naam omgedraaid tot hilariteit leidt? Ik denk het niet. Het wordt dus hoog tijd voor Xess en andere slachtoffers van ouders met een fantasierijke geest dat de wet veranderd wordt en je één keer in je leven je voornaam mag wijzigen. Ikzelf houd het dan gewoon op Lucienne als officiële voornaam en Lucy als mijn online alias. Maar als de wet toe gaat staan één keer in je leven je leeftijd te kunnen wijzigen….sta ik vooraan.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!