column

Ye(ah)!

25 okt 2021

Er is weer even een ‘stukje’ juridische duiding nodig… Één jaar geleden schreef ik over Leontien Borsato die ‘terugging’ naar haar achternaam Ruiters. Inmiddels dient zich weer een kwestie aan in het kader van een scheiding en het voeren van de achternaam van de ex. Maar deze is nog interessanter dan die van Leontien! Rapper Kanye West heeft namelijk zijn voor-en achternaam ingeruild voor Ye. Zijn bijna ex-echtgenote Kim noemt zich nog altijd Kardashian West. De scheiding zou volgens verschillende showbizzsites uit de VS nog niet rond zijn. Maar na de scheiding heeft Kim, net zoals dat in Nederland het geval is, recht om de achternaam ‘West’ te voeren. Zij heeft op Instagram laten weten dat zij voornemens is dat te (blijven) doen.

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een ex-echtgenoot – en ex-geregistreerd partner – de achternaam (geslachtsnaam) mag blijven voeren van degene met wie hij of zij getrouwd was, of geregistreerd was als partner. De naamswijziging van Kanye West werpt een interessante vraag op. En dan bedoel ik de wijziging van de geslachtsnaam, want het is in Nederland niet mogelijk je voor -en achternaam voor één nieuwe naam in te ruilen. De vraag is namelijk: als de geslachtsnaam van iemand verandert, wat betekent dat dan voor de ex die de geslachtsnaam voert?

Ik ben er de boeken voor ingedoken, maar kan het antwoord niet gemakkelijk vinden. Daarom zet ik zelf even een draadje op. De wijziging van iemands geslachtsnaam geldt alleen voor de aanvrager; niet voor diens kinderen of zijn ouders. Omdat het recht van de ex om de geslachtsnaam te voeren een ‘afgeleid’ recht is van degene die de naam draagt, zou het logisch zijn dat ook voor de ex de naam ‘mee verandert’. Aan de andere kant kunnen er redenen zijn om de naam van de ex te blijven voeren, bijvoorbeeld omdat de kinderen de geslachtsnaam van de ex dragen. Vanuit dat perspectief is het ‘mee veranderen’ weer niet zo logisch. Het wijzigen van de achternaam kan in Nederland alleen in bijzondere gevallen; het komt niet zo heel veel voor. Maar wat een tentamenvraag of scriptieonderwerp!

Nog even over Leontien Ruiters. Marco en Leontien hebben zich verzoend! Wie weet stappen ze opnieuw in het huwelijksbootje en gaat Leontien zich dan weer ‘Borsato’ noemen. Een verzoening noemen we juridisch trouwens een ‘reparatiehuwelijk’. Voor zo’n huwelijk geldt dat de gevolgen van het eerdere huwelijk herleven. Waren Leontien en Marco in gemeenschap van goederen getrouwd, dan herleeft de gemeenschap van goederen. Hadden ze huwelijkse voorwaarden, dan herleven die huwelijkse voorwaarden. Alsof er niks is gebeurd; juridisch gezien hoeft er niks gelijmd te worden. Maar emotioneel is er meer werk aan de winkel…

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!