Dit zijn de plannen van Nijmeegse festivals: ‘De Vierdaagsefeesten gaan sowieso door’
Kan er gefeest worden deze zomer? Vox vroeg het directeuren van drie grote Nijmeegse festivals: de Vierdaagsefeesten, Drift en Radboud Rocks. ‘Er is enorme behoefte om te ontsnappen aan de realiteit.'
Vierdaagsefeesten
De Vierdaagsefeesten vinden altijd plaats rondom de Vierdaagse, medio juli. Het grootste festival van Nijmegen ging vorig jaar vanwege het coronavirus niet door. ‘Dat was eigenlijk ondenkbaar’, zegt festivaldirecteur Leo Weterings. ‘We kregen veel reacties van mensen die het enorm misten.’ Voor die mensen heeft Weterings goed nieuws: ‘De Vierdaagsefeesten gaan dit jaar sowieso door. De vraag is alleen in welke vorm.’
De invulling hangt af van de coronamaatregelen die tijdens de feesten gelden. Daarom heeft de organisatie drie scenario’s ontwikkeld. Het eerste scenario gaat ervan uit dat alle maatregelen zijn opgeheven. Dan komen er Vierdaagsefeesten zoals Nijmegen gewend is. Met grote podia in het centrum en mensenmassa’s die door de stad wandelen.
Bij het tweede scenario zijn de regels nog streng en moeten mensen anderhalve meter afstand houden. Slechts een paar kleinschalige initiatieven kunnen doorgaan. Denk aan een terras bij de Kaaij, zoals afgelopen jaar ook was. Dan is er nog een light-variant, waarbij je wel afstand moet houden, maar de andere mogelijkheden losser zijn. In dat geval zijn kleine (maar groter dan de strengste variant) fysieke activiteiten activiteiten mogelijk.
Weterings hoopt van harte dat de volgende Vierdaagsefeesten weer als normaal zullen zijn. ‘Dat is beter voor de bezoekers, maar ook voor ons als organisatie. Een corona-editie kost ons veel geld, bijvoorbeeld omdat het moelijker is om sponsoren aan ons te binden. Binnen enkele maanden hoopt Weterings duidelijkheid te hebben. Hij noemt 1 mei als richtdatum om een scenario te kiezen.
Drift
Dancefestival Drift heeft een vroegere deadline: midden maart. Dan moet helder zijn of begin juni Drift Festival op het terrein van De Vasim door kan gaan. Daarnaast organiseert Drift Herstdrift in het najaar en een paar feesten rond Pasen, al is het de vraag of die doorgang zullen vinden.
Festivaldirecteur Diede van Overbeek overweegt geen coronavariant zoals de Vierdaagse dat doet. ‘Wij hebben een bepaald concept en denken niet dat je dat op anderhalve meter kan realiseren.’ Ook aan de bezoekersaantallen kan weinig worden gesleuteld: het festival heeft genoeg publiek nodig om winst te maken. Wel denkt Van Overbeek aan preventieve oplossingen, zoals een streng toelatingsbeleid. Je krijgt dan pas toegang met een negatieve coronatest.
‘We weten dat studenten smachten naar een feestje’
Hij denkt dat studenten smachten om weer ouderwets op technodeuntjes te dansen. ‘We krijgen heel veel lieve berichten van mensen die Drift enorm missen. Van veel studenten ligt het hele sociale leven plat. De behoefte om te ontsnappen aan de realiteit is daarom groter dan ooit.’ Drift biedt die ontsnappingsmogelijkheid, wil Van Overbeek ermee zeggen. ‘We dragen bij aan een vitale samenleving.’
Radboud Rocks
Dan is er nog Radboud Rocks, het door de universiteit georganiseerde festival op het universiteitsterrein. In de laatste editie trad Rockband Navarone, rapper Fresku en ‘Que si, Que no’-zanger Jody Bernal op. Dat is alweer bijna twee jaar geleden.
Het was de laatste editie van Radboud Rocks, zegt ‘festivaldirecteur’ en directeur van de afdeling Marketing & Communications Pim van Zanen. ‘We wilden al vorig jaar Radboud Rocks, samen met Radboud Sports en Radboud by Night, vervangen door een nieuw festival: Radboud XL.’ Dat ging toen om overduidelijke redenen niet door, en ook dit jaar zit Radboud XL nog in de ijskast. Van Zanen belooft zo snel mogelijk een evenement op poten te zetten als er weer meer mag. ‘We weten dat studenten smachten naar een feestje.’