LUX gaat eenzaamheid te lijf met podcast en brieven
Cultuurplatform LUX programmeert een podcast over eenzaamheid in plaats van een cello-optreden van muziektheatergroep Via Berlin. De podcast is onderdeel van een reeks over eenzaamheid, genaamd 'Instant Loneliness', die van start gaat op zondag 14 maart.
De Nijmeegse cultuursector is zeker niet immuun voor de coronapandemie. Alle bruisende buitenfestivals voor kunst en cultuur zijn geschrapt en ook cultuurplatform LUX moet rekening houden met coronamaatregelen. ‘We moesten flink schakelen’, aldus programmamaker Ilse Schaminee.
Een programmareeks over eenzaamheid stond een paar maanden geleden al gepland. Het pronkstuk van de reeks zou een muziektheatervoorstelling van Via Berlin en Cello Octet Amsterdam zijn. Ook waren tal van activiteiten gepland in de vorm van workshops, theater, films en muziek. LUX en partners zouden een culturele week verzorgen. Maar vanwege de pandemie die zich maar niet laat stoppen, gooien ze het nu over een andere boeg.
Podcast
De muziektheatervoorstelling is verplaatst naar november. Omdat het thema eenzaamheid onverminderd relevant is, maakt LUX in samenwerking met Via Berlin en de Radboud Universiteit onder andere een podcast. Studenten werden eerder al opgeroepen verhalen over eenzaamheid te delen. ‘Alles wat mensen opsturen vormt de inhoud van de podcast’, zegt Schaminee. De universiteit is betrokken bij de productie. Via Berlin verzorgt nog steeds de muziek, maar op een andere manier: een cello-octet breit de verhalen op een muzikale manier aan elkaar.
‘Deelnemers worden gekoppeld aan een andere briefschrijver’
‘We maken de podcast interactief: die is bedoeld om naar te luisteren tijdens een wandeling of blokje om’, legt Schaminee uit. ‘Er zit geen vaste route bij, maar de podcast speelt in op dingen die buiten gebeuren. Er zitten kijkopdrachten tussen, bijvoorbeeld: volg de eerste rijdende auto die je ziet tot het einde van de straat.’
De podcast is slechts één onderdeel van een reeks activiteiten, allemaal gepland in de week na 14 maart. ‘We organiseren een online schrijfworkshop, gratis voor studenten’, zegt Schaminee. ‘Verder starten we in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin een briefwisseling; deelnemers sturen ons een brief en worden gekoppeld aan een andere briefschrijver.’ Ook zijn er de hele week online lezingen rondom het thema eenzaamheid.
Publiek
Of er veel animo voor het programma is, vindt Schaminee moeilijk te zeggen. ‘Aan de ene kant is de afzetmarkt groter als je via internet je product aan de man brengt’, redeneert ze. ‘Aan de andere kant zijn mensen een beetje lamgeslagen door deze periode. Ik kan me voorstellen dat je denkt: laat maar zitten, ik wacht wel tot de zomer en we weer naar een festival kunnen.’
LUX is nog op zoek naar mensen die hun verhalen over eenzaamheid willen delen. Hier staat hoe je mee kunt doen. Meer weten over de programmareeks Instant Loneliness? Bekijk hier alle programma’s.