In Nijmegen begint de victorie?
INGEZONDEN De medezeggenschap moet anders, aldus de kritiek die de afgelopen maanden opwelde in de universiteiten. De Radboud Universiteit gaat de positie van de medezeggenschapsorganen versterken. Hoe die vernieuwing eruit ziet is huiswerk voor een deze week ingestelde werkgroep. Oud-studentbestuurder Lisa Westerveld geeft een voorzet.
De Universitaire Studentenraad beleeft een mooie tijd, las ik via diverse kanalen. Studentenfractie AKKUraatd sprak onlangs van een “erg succesvolle” overlegvergadering. Benieuwd naar deze successen las ik dat het college van bestuur heeft toegezegd met de medezeggenschap in gesprek te gaan over hoe het instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting vormgegeven zou worden.
Als achtergrond: dit instemmingsrecht op hoofdlijnen gaat bij wet worden vastgelegd. Het was een van de voorwaarden van D66 om in te stemmen met de invoering van het leenstelsel. ‘Huh’, hoor ik u denken? ‘Als het een wettelijke verplichting is, dan moet de Radboud Universiteit dit instemmingsrecht toch gewoon uitvoeren?’ Maar dat ligt dan weer iets ingewikkelder. Op grond van de ‘bijzondere (lees: katholieke) identiteit’ kan de RU afzien van een aantal wettelijke verplichtingen ten aanzien van het medezeggenschapsmodel. Mijns inziens heeft deze katholieke identiteit niets te maken met het versoberen van de rechten, maar dat terzijde.
Dat het CvB niet moeilijk deed werd ontvangen als een cadeautje – “BREKEND: Er zal geen uitzondering voor het instemmingsrecht op de begroting aangevraagd worden door het college van bestuur. #ruGV” werd zelfs getwitterd vanuit het account van de studentenraad en geretweet door de verschillende fracties.
Nu wil ik dit bericht niet bagatelliseren, maar ik keek op van alle commotie omdat de Radboud Universiteit iets doet wat heel normaal zou moeten zijn: het uitvoeren van de wet. En als we eerlijk zijn, stelt het stelt het ‘instemmingsrecht op hoofdlijnen’ ook weer niet zoveel voor. Dat hier toch zoveel commotie om was, laat bovenal zien dat de discussie over daadwerkelijke zeggenschap van studenten en docenten nog ver weg. Helaas.
Als de Radboud Universiteit de medezeggenschap echt zou serieus nemen, dan moet het bestuur studenten en personeel meer invloed geven. Daar heeft de universiteit haar ‘bijzondere identiteit’ niet eens voor nodig, want het mag gewoon van de wetgever.
Laat de medezeggenschap de discussie die De Nieuwe Universiteit is begonnen met beide handen aangrijpen. Ga samen met het CvB aan de slag met het verbeteren van de positie van student en docent en versterk zo ook het onderwijs. In plaats van tijd en energie te besteden aan gepruts in de marge past het een academische gemeenschap om de echte democratisering weer terug te brengen. “In Nijmegen begint de victorie!” zeiden de oprichters van de studentenvakbeweging al in de jaren ’60. Het revolutionair verbeteren van de positie van studenten en personeel past geheel in deze traditie. / Lisa Westerveld
Lisa Westerveld studeerde filosofie en was van 2007-2009 voorzitter van de (LSVb). Daarvoor zat ze verschillende jaren in de USR voor AKKUraatd en in de opleidingscommissie. Momenteel werkt ze voor de Algemene Onderwijsbond (AOb) en is ze raadslid voor GroenLinks Nijmegen
Student schreef op 17 april 2015 om 21:17
Ja ho, zo kan je elk bericht zuur interpreteren. Als de universiteit een uitzondering had aangevraagd bij de minister had Lisa waarschijnlijk een stuk ingestuurd waarom dat aantoont dat het goed mis is. Nu doet de universiteit dat niet, en is het nog steeds fout. Oh, en wees vooral niet te blij, want het ‘stelt ook weer niet zo veel voor.
Nee, dat is allemaal niet goed, we moeten echt meebesturen. Allemaal prima Lisa, ik zie het liever als een verstandig besluit van het CvB en goede inzet van de medezeggenschap. Dat is een stuk vrolijker nieuws.
Lisa schreef op 18 april 2015 om 09:38
@student, het is juist prima dat het CvB hier gewoon gaat uitvoeren wat in de wet komt te staan. Maar juist daarom is het vreemd dat dit wordt gezien als een overwinning. Ik snap de medezeggenschap heel goed, want Iets wat normaal zou moeten zijn, het ‘krijgen’ van je rechten, leidt al vaak tot gedoe. Juist daarom hoop ik dat er flinke stappen worden gezet om de medezeggenschap echt te gaan verbeteren.
János Betkó schreef op 18 april 2015 om 00:02
Ja, je kan van alles vrolijk nieuws maken. Ook van dat iets of iemand zich aan de regels houdt.
Je kan ook iemand anoniem afzeiken en ‘zuur’ noemen.
Je kan dus van alles.
Je had, ‘student’, in een reactie ook in kunnen gaan op inhoudelijke punten van Lisa, onder andere dat het inderdaad niet meer dan normaal is dat de RU zich aan de wet houdt, dat we daar geen feestje over hoeven te vieren, dat een katholieke identiteit een slecht excuus is om de medezeggenschap anders in te richten, dat de huidige rechten incl. instemming op de hoofdlijnen van de begroting weinig voorstellen.
Maar dat doe je dan weer niet.