Nieuwe studentenpartij gaat bijten
Minder polderen en vaker doorbijten. Dat is de belofte van De Vrije Student, een nieuw landelijk studenteninitiatief dat dit jaar in diverse steden gaat meedingen naar zetels in de universiteitsraad. De eerste lijsttrekker in Nijmegen is Caspar Safarlou. ‘Bezettingen zijn nergens voor nodig.’
De nieuwe studentenpartij, gesteund door de jongerentak van de VVD, zette zichzelf begin deze maand op de kaart met een opiniestuk in NRC, waarin het afstand nam van de bezettingen in Amsterdam. Caspar Safarlou (21) studeert Kunstmatige intelligentie in Nijmegen en is een van de ondertekenaars. ‘Wij nemen afstand van de bezettingen, wij denken onze doelen op een andere manier te kunnen bereiken.’ Bovendien noemt Safarlou de actiepunten te veel gericht op Amsterdamse problemen.
De roep van de actievoerende studenten om meer medezeggenschap deelt Safarlou niet. Het gaat niet om meer, maar om beter, licht hij toe. In NRC hekelt de nieuwe partij de studenten die nu in de diverse raden werk maken van inspraak. “Pluche-plakkende universiteitspolitici die geen stip op de horizon zetten”, zo luidde het. Safarlou: ‘Er wordt veel te veel gepolderd, er is te veel middelmaat, te weinig ambitie.’ De kracht van zijn nieuwe partij is de samenwerking met de JOVD, de jongerenclub van de VVD die garant staat voor een gedegen trainingsprogramma voor nieuwe raadsleden.
Conflicten
Safarlou is niet enthousiast over de huidige partijen die op de campus actief zijn: asap en AKKUraatd bijten onvoldoende door, vindt hij. ‘Het is toch opvallend dat aan deze universiteit al jaren geen conflict meer is geweest tussen het universiteitsbestuur en de studentenraad.’ Niet dat De Vrije Student (DVS) uit is op conflicten, maar af en toe moeten de zaken op scherp worden gesteld, vindt Safarlou. Met DVS krijgt de nieuwe raad meer tanden én kwaliteit, belooft hij: ‘Onze mensen weten hoe je begrotingen moet lezen, hoe je moet amenderen, wij kunnen voorzien waar zaken fout gaan lopen.’
De training van de partij – behalve in Nijmegen is DVS ook actief in Rotterdam en Amsterdam – is dezelfde als die van JOVD-leden. Safarlou: ‘We maken dankbaar gebruik van de infrastructuur, maar dat betekent niet dat de JOVD ons programma voorschrijft: wij bepalen zelf welke treinen gaan rijden en hoe laat.’ Elke student die onze visie onderschrijft is welkom, zegt Safarlou, ongeacht de partij van voorkeur.
Verkiezingen
De verkiezingsbeloftes van DVS komen nog naar buiten, de verkiezingen zelf zijn in mei, maar Safarlou kan alvast een punt prijsgeven: onderwijs, onderwijs en onderwijs. ‘Er wordt nu een miljard extra geïnvesteerd in onderwijs en wat ons betreft wordt dat mede bestemd voor studiecoaches en niet voor randzaken als duurzame koffie.’ Onderwijs op maat, is het devies van de studentenpartij, wat mede vorm moet krijgen in internationale netwerken als Coursera, een platform om online onderwijs te volgen aan topuniversiteiten waar je ook tentamens aflegt.
Op hoeveel zetels rekent DVS in de nieuwe universiteitsraad, waarvoor acht studentenzetels te winnen zijn? Andere nieuwkomers in Nijmegen kwamen in hun eerste jaar steevast met een of twee zetels in de raad, weet Safarlou. Hij zet hoger in, ook vanwege de landelijke aandacht die de partij genereert. ‘Drie moet lukken, daar gaan we de komende maanden alles voor uit de kast halen.’/ Paul van den Broek
K. schreef op 23 maart 2015 om 14:54
Dag goede relatie met het CvB.
Nee, even serieus. Doorbijten is niet altijd de beste manier om je gelijk te halen. In de actuele judicia-discussie had doorbijten voor afschaffen van twee judicia geleid en heeft polderen tot behoud van een daarvan geleid. Doorbijten kan op sommige momenten zeker effectief zijn, maar het moet in mijn ogen niet je insteek zijn.
Verder word ik verdrietig van de lijntjes met de VVD/JOVD. In eerdere publicaties werd aangegeven dat het een zelfstandige partij zou zijn, maar als dezelfde trainingen als die van de JOVD worden gegeven en er een landelijk netwerk vanuit de JOVD opgezet wordt, krijg ik mijn twijfels.
En tja, geen geld naar duurzaamheid, lijkt me geen houdbaar standpunt. Niet-duurzame gebouwen of stroom gaan geld kosten, geld dat beter in onderwijs geïnvesteerd kan worden. In mijn ogen geven investeringen in duurzaamheid dus een win-win situatie..
Maar goed, we zullen zien wat de gehele studentenpopulatie hierover denkt tijdens de universitaire verkiezingen.
H schreef op 23 maart 2015 om 15:23
“In de actuele judicia-discussie had doorbijten voor afschaffen van twee judicia geleid en heeft polderen tot behoud van een daarvan geleid. Doorbijten kan op sommige momenten zeker effectief zijn, maar het moet in mijn ogen niet je insteek zijn.”
Wat in mijn ogen dan wel frappant is, is dat bij een recent debat over De Nieuwe Universiteit de voorzitter van de USR liet weten dat er geen problemen met democratie zijn aan de Radboud Universiteit. Het is wat mij betreft opmerkelijk dat belangenbehartigers van studenten het geen probleem vinden op zaken die het onderwijs betroffen, zoals judicia, geen beslissende stem te hebben en slechts kunnen proberen het CvB met praten te overreden.
Overigens ben ik het met de overige punten eens. Dit is gewoon de JOVD die politiek komt bedrijven op universiteiten. Gezien de geringe VVD-aanhang aan de Radboud Universiteit heb ik er grote twijfels bij of dat hier succesvol gaat zijn. Ik denk niet dat Nijmeegse studenten op deze club zitten te wachten.
Wat betreft duurzaamheid is het een typische VVD-lijn. Niet nadenken over het feit dat de aarde in rap tempo opwarmt en zich drukker maken over rendement op de korte termijn. De Vrije Student vat de uitdrukking ‘Na ons de zondvloed’ vrij letterlijk op.
online student schreef op 23 maart 2015 om 14:55
Merkwaardig om Coursera als voorbeeld van onderwijs op maat te noemen. Deze colleges zijn nog vele malen massaler en anoniemer dan wat je op de Radboud Universiteit vindt.
Teun schreef op 23 maart 2015 om 16:24
Meneer Safarlou heeft gelijk: soms moet je je hakken in het zand zetten. Dat doet de USR de afgelopen jaren dus ook, als daar reden voor is. Wat hij niet doorheeft, is dat ‘medezeggenschap’ niet hetzelfde is als ‘zeggenschap’. Alle studenten met enige inspraakervaring in de verschillende lagen van de universiteit zullen doorhebben dat DVS zowel qua stijl als qua argumentatie weinig tot niets zal bereiken. Hopelijk straalt deze drukdoenerij en het gebrek aan feitenkennis niet af op het constructieve deel van de studentenraad.
Piet schreef op 23 maart 2015 om 21:41
“Hopelijk straalt deze drukdoenerij en het gebrek aan feitenkennis niet af op het constructieve deel van de studentenraad.”
We zullen nog moeten zien of De Vrije Student in de studentenraad komt.
Kees schreef op 23 maart 2015 om 22:06
De huidige medezeggenschap is al laf en kritiekloos genoeg.
Daar hoeven niet nog meer rechtse figuren zoals deze bij te zitten.
L. schreef op 24 maart 2015 om 11:25
Het lijkt me sterk dat het geld dat nu ‘vrijkomt'(bedankt VVD voor het afschaffen van de basisbeurs) geïnvesteerd wordt in duurzame koffie, want 1. Die heeft de RU al enkele jaren 2. Het geld wordt geoormerkt voor onderwijs en investeringen moeten ook verantwoord worden 3. Er is een duidelijke scheiding tussen het cluster facilitair en het cluster onderwijs
M.E.G. schreef op 24 maart 2015 om 18:37
Dit kan men toch niet anders omschrijven dan een koddige poging. Heeft het verleden ze dan echt niks geleerd? In het stuk in het NRC bericht de Vrije Student over een schamele 10% opkomst bij medezeggenschapsverkiezingen. Het is waar dat de opkomst percentages in Rotterdam laag liggen, maar afgelopen jaar waren deze bijna 31% aan de UvA en 34% aan de Radboud Universteit in Nijmegen. Dit is een feitelijke onjuistheid en dat wringt toch wel wanneer een partij pretendeert juist een kwaliteitsslag te kunnen en willen maken. Nu weet ik dat hier reacties op kwamen, maar daarvan lijkt van de Vrije Student niks geleerd te hebben.
Caspar Safarlou liet zich vijf dagen geleden bij een interview in de ANS volledig in de kaart kijken. Zo haalde hij de recente judicia-discussie aan in een poging de huidige medezeggenschap in een slecht daglicht te stellen. Toen er gevraagd werd over hoe de vork dan in de steel stak stelde hij teleur met de reactie ‘dat hij dat dan maar beter moet uitzoeken’. Nou, daar zijn hij en ik het dan in ieder geval over eens.
Nog eentje dan, Caspar Safarlou is van mening dat het geld dat voortvloeit uit het leenstelsel aan onderwijs besteed moet worden en niet aan duurzame koffie. Hoewel ik een groot voorstander ben van duurzame koffie denk ik ook dat dit niet de bestemming hoeft te zijn van de leengelden. Komt het even goed uit dat de minister expliciet was in de verwoording waar het geld uiteindelijk terecht moet komen. Als er was gezegd dat men soms mag twijfelen aan de insteek van de minister had ik daar nog iets voor kunnen voelen. Maar dit gebeurt niet, nee wederom zien wij een non-argument. Hierover hoeft de student geen vrees te hebben. Want onze centrale medezeggenschap lijkt, in dit geval, alert. Als Caspar Safarlou hier de minimale moeite had genomen om de recente stukken van de centrale vergadering die hierover gaan te lezen (http://www.radboudnet.nl/medezeggenschap/gv/), zou hij zien dat de USR scherp is op de besteding van de leengelden.
Ook vindt de Vrije Student het nodig om de gehele centrale medezeggenschap aan onze universiteit weg te zetten als ‘Pluche-plakkende universiteitspolitici die geen stip op de horizon zetten’. Dit is een vorm van politiek populisme dat, zover ik weet, tot de opkomst van deze partij in Nijmegen niet bekend was. Treurig, maar niet vreemd, dat zulke retoriek vereist is gezien de inhoud. De stropop die DVS vakkundig optuigt om vervolgens met verve stuk te slaan, is droevig.
De Vrije Student lijkt mij in eerste instantie een prima en sympathiek idee. Maar net als hun linkse tegenhangers van de Nieuwe Universiteit die ook graag een frisse wind laten waaien is de voorbereiding matig, de inhoud gebrekkig en de toevoeging idealistisch op zijn best. Ambitie heeft de Vrije Student zeker, maar de gebrekkige inhoudelijke kennis getuigd van minder dan middenmaat. Hopelijk helpt de VVD-infrastructuur nog iets aan deze poging. 4/10