100 jaar kiesrecht. Wat valt er in hemelsnaam nog te vieren?

11 nov 2016

INGEZONDEN Hoe de Trumpschok te verwerken? Carla Hoetink en Wim de Jong van politieke geschiedenis spoelden deze week hun kater weg dankzij hun studenten, die met vaak nuchtere tegenargumenten weer wat hoop brachten in hun geknakte vertrouwen in het democratisch proces.

Woensdagmorgen stonk het overal naar schraal bier, de ochtend na de American election party. Wat nou feest van de democratie? Honderd jaar kiesrecht vieren we aankomend jaar in Nederland. Maar valt er nog wel wat te vieren? Katterig gooiden wij in de vroege ochtend ons programma voor een werkcollege met masterstudenten politieke geschiedenis helemaal om, benieuwd naar hun analyse. De jongste generatie bleek heel wat minder zwartgallig dan wij.

Misschien kwam het door de onheilspellende discussievragen die we hadden voorbereid. Is het einde van de democratische eeuw ingeluid? Gaat de representatieve democratie ten onder aan kiezers die zich opstellen als de ontevreden klant in de budgetsupermarkt die zijn garantie eist?

Democratische paradox
Het is de ooit befaamde politicoloog Hans Daudt die haarscherp analyseerde dat de ontwikkeling van de verzorgingsstaat gepaard is gegaan met de opleving van ‘een wazige democratische ideologie volgens welke democratie zou inhouden, dat niet alleen iedereen er recht op zou hebben al zijn voorkeuren in te brengen in het politieke afwegingsproces, maar dat daarenboven iedereen er recht op zou hebben dat zijn voorkeuren ook alle worden geëffectueerd.’

Was het succes van Trumps Make America Great again-campagne hiervan niet het zoveelste bewijs, vroegen we onze studenten. De paradox van de 21e-eeuwse democratie is dat mensen zo geëmancipeerd en gedemocratiseerd zijn, dat ze de compromissen van de democratie niet meer accepteren. Kiezers houden hun regeringen en politieke partijen verantwoordelijk voor ontwikkelingen waar deze nauwelijks grip op hebben: voor terrorisme, voor de onvoorspelbaarheid van de wereldeconomie, voor alle mensen die elders op aarde hun heil gaan zoeken. Dat is het oude hart van Limburg, met haar schrijnende leegstand, niet anders dan in de verpauperde voorsteden van Detroit.

Tegelijkertijd gaan kiezers er steeds meer van uit dat de overheid er is om hun behoeften te bevredigen. Verlangens erkennen en realiseren, daar draait het om. Met als gevolg dat het democratisch recht steeds meer een consumentenrecht lijkt te zijn geworden. De politiek heeft dit denkbeeld zelf gevoed en groot gebracht, door steevast hoge verwachtingen te wekken van de moderne verzorgingsstaat en beloftes te doen die niet of nauwelijks te financieren zijn, of door de overheid nauwelijks te sturen zijn.

Presidentiële waardigheid 
De reacties van de studenten? Hun nuchtere tegenargumenten en even nuchtere democratieopvattingen waren opvallend geruststellend. Populisme is een nuttige correctie binnen een democratie, merkte er één op. De verkiezing van Trump is eerder een teken dat de democratie wel werkt dan van het tegendeel. Weer een ander refereerde aan het corrigerend vermogen van de instituties van democratie en rechtstaat. Zie hoe Trump zich in zijn overwinningsspeech hield aan alle bijbehorende culturele conventies: een boodschap van eenheid, een toon van verzoening, een houding van presidentiële waardigheid.

Ook als er weinig van gemeend was, in het politiek theater betekenisvol. Gezegende hypocrisie. Nog een ander wees erop dat de keuze van de kiezer, hoe bezonnen of onbezonnen ook, nu tenminste uitdraaide op het moeten nemen van verantwoordelijkheid. Ja, ook de Amerikaanse kiezer had nu rücksichtslos op de rode knop gedrukt en De Clintons en Obama opzij geswiped. Maar Trump moet zich tenminste gaan bewijzen.

Zulke analyses, ook al is er veel tegenover te stellen, geven de burger weer een beetje moed. Democratie biedt de minst slechte uitweg uit de problemen die zij zelf creëert, zo was the day after in de collegezaal de overtuiging. Toch maar vieren dan, die 100 jaar.

Carla Hoetink en Wim de Jong zijn beiden politiek historicus aan Radboud Universiteit Nijmegen.

1 reactie

  1. Loes schreef op 13 november 2016 om 20:34

    Wat verrassend. Links is het vertrouwen kwijt in het democratisch proces omdat er wat uitrolt wat ze niet aanstaat.

    “De paradox van de 21e-eeuwse democratie is dat mensen zo geëmancipeerd en gedemocratiseerd zijn, dat ze de compromissen van de democratie niet meer accepteren. Kiezers houden hun regeringen en politieke partijen verantwoordelijk voor ontwikkelingen waar deze nauwelijks grip op hebben: voor terrorisme, voor de onvoorspelbaarheid van de wereldeconomie, voor alle mensen die elders op aarde hun heil gaan zoeken.”

    Het zou fijn zijn dat dergelijke politici dan ook gewoon eerlijk erkennen dat ze er geen grip op hebben en niet doen alsof er niets misgaat. Hoewel het volstrekt begrijpelijk is dat mensen bij oorlog/tegenslag ergens anders hun heil gaan zoeken, is er niets onvoorspelbaar aan dat er grenzen zitten aan sociale systemen ter opvang van de zwakkeren. Wat is daar nou onvoorspelbaar aan? Doe niet zo interessant.

    Democraten/liberalen/pvda/groenlinks (kortom: links) hebben zolang met hun hoofd vast in hun reet gezeten, hebben zolang ervoor gekozen om mensen die zich zorgen maken om de huidige ontwikkelingen weg te zetten als idioten, rednecks, racisten, nazi’s, etc, dat dit mijn inziens een volstrekt terechte en broodnodige klap in jullie smoel is (of zoals een van jullie studenten het noemde: populisme als correctiemechanisme). Ik heb echt keihard zitten lachen.

    Er zijn meer dan genoeg mensen die onderbouwd en beargumenteerd vraagtekens hebben gezet bij de huidige gang van zaken omtrent de economie, de verharding van de maatschappij en immigratie ZONDER daarbij terug te vallen in racisme en egoïsme, maar hen is tot nu toe door de gevestigde orde de mond gesnoerd.
    Heb je kritiek op “de jij bent welkom in mijn land” mentaliteit tegenwoordig, dan mag je vrezen voor je baan of je stageplaats. Ik maar denken dat progressieven juist zo verdraagzaam waren.

    Ik heb keihard zitten lachen omdat Facebook volstroomde met reacties van liberalen die gewoon niet konden geloven dat de mening van hun andersdenkende (in hun ogen dommere) landgenoten ook gewoon meetelt, en bovendien ook nog in zo’n overweldigende hoeveelheid aanwezig is. Dit krijg je ervan als je deze mensen jarenlang afblaft en als imbecielen afserveert.

    Jarenlang gaf progessief links andersdenkenden lange zeikpreken over wat tegenwoordig allemaal racist/sexist/xenofobia/bigotry/mysoginy is. Democraten verwerken de schok van hun verlies nu door de straat op de te gaan dingen in de fik te steken, Trump stemmers af te tuigen en Melania belachelijk te maken vanwege het modellenwerk dat ze heeft gedaan. Jullie hypocrisie is hilarisch, ik ben echt blij dat ik dit mocht meemaken. Echt heel classy. Waar is de “love en de tolerance” die jullie prediken?

    De overwinning van Trump heeft voor mij niets te maken met het tegenhouden van buitenlanders of het opnieuw invoeren van protectionisme. Dit heeft voor zover ik ervaar, ook weinig te maken met “verlangens erkennen en behoeften bevredigen”. Hoe verzin je dat? Dacht je bij jezelf, toen je dat opschreef “wauw dat klinkt lekker poetisch?” Jezus.

    Heel veel mensen zijn heel erg boos op progressief links, omdat progressief links andersdenkende mensen nooit liet uitpraten en op zeer onprettige wijze afserveerde. En, helaas helaas, ook deze boze mensen hebben stemrecht. Jullie hadden dit lang en breed aan kunnen zien komen. Leer er maar mee leven. Over 4 jaar mogen jullie in de herkansing 🙂

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!