11,5 miljoen voor Nijmeegs Magnetenlab

18 aug 2011

De Radboud Universiteit Nijmegen en de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) investeren samen 11,5 miljoen euro in het lab voor hoge magneetvelden (HFML) om het natuurkundig materiaalonderzoek verder te versterken.

In het HFMLMet deze investering willen FOM en universiteit het HFML een sterkere positie geven op de kaart van het wereldwijd natuurkundig materiaalonderzoek. Daarmee sluiten ze aan op de ambitie van het kabinet om in Nederland een grootschalige wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur te creëren. Het materiaalnonderzoek is één van de speerpunten van het nationaal Topsectorenbeleid, dat beoogt met innovatieve kennis de economische ontwikkeling te stimuleren. De overeenkomst tussen universiteit en FOM wordt dinsdag feestelijk ondertekend.

Toponderzoek
De investering in het magnetenlab maakt de campus in combinatie met drie vrije-elektronen lasers nog aantrekkelijker voor buitenlandse onderzoekers en studenten, is de verwachting. Het bijzondere aan het Nijmeegse lab is de ontwikkeling van zeer hoge magneetvelden, wat het mogelijk maakt dat materialen in experimentele situaties al hun geheimen weergeven, zonder dat ze veranderen. Deze kwaliteit lag mede ten grondslag aan de Nobelprijs van Novoselov en Geim vorig jaar, die hun baanbrekend onderzoek naar grafeen deels verrichte in het Nijmeegs laboratorium.  
Het HFML is leider van een Europees consortium dat beoogt de drie grootste magneetveldlaboratoria in Europa (Nederland, Duitsland en Frankrijk) om te vormen tot één cluster van onderzoeksfaciliteiten. ‘Nederland loopt hiermee wereldwijd voorop op het gebied van wetenschap in hoge magneetvelden en magneettechnologie en de toepassingen op het terrein van materiaalonderzoek’, zegt universiteitsvoorlichter Willem Hooglugt. / Paul van den Broek / foto Dick Van Aalst

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!