147 voorkeursstemmen voor Demi van Wijk

20 mrt 2014

Demi van Wijk (18) mocht woensdag voor het eerst stemmen. De student bestuurskunde stemde op zichzelf. Met succes: aan het eind van de dag mocht ze zichzelf raadslid in Beuningen noemen.

Demi van Wijk, gewapend met stemkaart, gaat voor het eerst stemmen. Foto: Mark Merks
Demi van Wijk, gewapend met stemkaart, gaat voor het eerst stemmen. Foto: Mark Merks

Dorpshuis ’t Centrum in Weurt ziet er uit zoals het een dorpshuis betaamt [rectificatie, zie onder]. Het meubilair is flink wat jaren geleden gekocht, het loopt een paar modetrends achter. Maar het ziet er netjes uit, is goed verzorgd en kan nog wel een paar jaar mee. De dartvereniging is er thuis, er staat een foto van een Prins Carnaval. En vandaag doet het dienst als stembureau.

Zetel
Demi van Wijk (18), student bestuurskunde, heeft er zo rond half drie net haar stemformulier ontvangen. Ze gaat voor het eerst stemmen. Op zichzelf. Want Van Wijk staat op de negende plek van de lokale partij Beuningen Nu en Morgen (BNM). Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen zou ze met die negende plek een zetel binnen hebben gesleept, BNM bezette de laatste jaren negen van de eenentwintig raadszetels.

Hoe is dat, voor het eerst stemmen en dan het vakje voor je eigen naam rood kleuren? ‘Vreemd, leuk, een tikkeltje surrealistisch’, analyseert Van Wijk. Zoals er wel meer bijzonder is: een kieslijst binnenkrijgen waar je naam op staat, campagne voeren. Er komt een eind aan een proces dat in mei vorig jaar startte. Toen werd Van Wijk actief bij de partij, vanavond zou het zo maar kunnen dat ze tot raadslid wordt gekozen. Ze kan er niets meer aan doen, er wordt op de laatste dag geen campagne meer gevoerd. Van Wijk: ‘Heel gek, ik ben tot nu eigenlijk helemaal niet zenuwachtig geweest. Ik heb er van genoten, er veel van geleerd. Maar nu het bijna zo ver is, begint het toch te kriebelen.’

Hoe het af is gelopen? Beuningen Nu en Morgen haalt wederom negen zetels, Van Wijk kreeg 147 voorkeursstemmen. ‘Dus mag ik zeggen dat ik raadslid ben. Ik ben ontzettend trots’, reageert ze. / Mark Merks

Rectificatie: in de tekst werd gerefereerd aan Het Centrum als het dorpshuis van Weurt. Dat klopt niet: Het Centrum is een café en zaal voor feesten en partijen. Ook blijkt de verslaggever op zijn zachtst gezegd geen kenner van horeca-interieur. ‘Mijn zaak is sinds november vorig jaar helemaal gerenoveerd en vernieuwd’, merkt Ans Burgers op.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!